Hlavní navigace

Technologie, které smažou hranice mezi lidmi a stroji

4. 9. 2018

Sdílet

 Autor: © AlienCat - Fotolia.com
Hype křivka společnosti Gartner zahrnuje vybraných 35 technologií, které odhalují pět nových technologických trendů, jež pomohou smazat hranice mezi lidmi a stroji.

Hype křivka rodících se technologií a řada dalších hype křivek sestavených pro letošní rok podle analytiků Gartner naznačují pětici nastupujících technologických trendů, které budou formovat svět byznysu a s ním i celou společnost. Jsou to:

 

 

Demokratizovaná AI (Democratized AI)

Technologie náležející pod souhrnné označení AI (umělá inteligence) budou do deseti let doslova všude. Těm, kdo je nasadí jako první, umožní lépe se přizpůsobovat novým situacím a řešit zcela nové úkoly, postupem času se ale tyto technologie stanou běžné a dostupné nejširším masám – demokratizované.

Trendy a fenomény, jako jsou cloud, tvořící („maker“) komunity a open source, nakonec AI dostanou do rukou skutečně všech.

 

Digitalizované ekosystémy (Digitalized Ecosystems)

Rodící se technologie vyžadují revoluční změnu v samotných základech, jež umožní poskytnout potřebný objem dat, vysoký výpočetní výkon a všudypřítomnost podpůrných ekosystémů.

Posun od škatulkované technické infrastruktury k platformám podporujícím ekosystémy vytváří podmínky pro zcela nové obchodní modely propojující lidi (uživatele, zákazníky) a technologie.

 

Samoobslužné biohackování (Do-It-Yourself )

Během příštího desetiletí vstoupí lidstvo do „transhumánní“ éry: biologii bude možné „hacknout“ v závislosti na životním stylu, zájmech a zdravotních potřebách.

Biohacking bude patrně nabývat čtyř podob: technologická rozšíření, nutrigenomika, experimentální biologie a „drsné“ biohackování. Otázkou pochopitelně zůstává, jak daleko bude společnost ochotna zajít při přijímání těchto postupů a jaké etické otázky se v souvislosti s nimi objeví.

 

Transparentně pohlcující zážitky (Transparently Immersive Experiences)

Technologie budou stále více orientované na uživatele – a to až do té míry, že se začnou stírat hranice mezi lidmi, organizacemi a věcmi. Půjde o technologie, které rozšíří a umožní chytřejší prostředí doma, v práci a na řadě dalších míst.

 

Všudypřítomná infrastruktura (Ubiquitous Infrastructure)

Infrastruktura již není klíčem k dosažení cílů organizace. Nástup masového využívání cloudových služeb v nespočtu jejich podob již dnes umožnily neustále dostupné, fungující a neomezené infrastrukturní výpočetní prostředí.

 

 

Co ukazuje hype křivka?

příloha_ovladnete_sva_data

 

Jako „zákon“ (či spíše empirickou poučku) jej definoval již v 70. letech vědec a futurolog Roy Amara větou: „Máme sklon přeceňovat význam nových technologií v krátkodobém horizontu a podceňovat jejich dopad v horizontu dlouhodobém.“ Hype křivka elegantně zobrazuje obojí – vrchol přehnaných očekávání je oním přeceňováním a opětný nástup z vystřízlivění směrem k produktivitě souvisí s podceněním dlouhodobého dopadu přinejmenším některých technologií.

Byl pro vás článek přínosný?