Hlavní navigace

Test: Jak se surfuje na smartphonu HTC Touch Pro?

28. 1. 2009

Sdílet

Tento pátek dorazí do ČR dlouho vyhlížený smartphone od HTC, označovaný jako T-Mobile G1 postavený na platformě Android. Při této příležitosti se proto podíváme, jak se surfuje na jeho starším bratříčkovi HTC Touch Pro, s nímž má model G1 poměrně podobnou konstrukci.

Oba přístroje jsou postaveny tak, že je pod jejich displejem umístěna vysouvací QWERTY klávesnice a na horní ploše je jen redukované množství tlačítek. Shodný je také procesor Qualcomm MSM 7201A s frekvencí 528 MHz, podpora rychlých datových přenosů (HSDPA, HSUPA) či slot pro MicroSD karty. HTC Touch Pro, který byl na český trh uvedený v druhé polovině loňského roku a používá operační systém Windows Mobile 6.1 Professional, se pak vyznačuje oproti G1 více než dvojnásobkem operační paměti (288 MB oproti 128 MB) a také dotykovým displejem s VGA rozlišením 640 x 480 bodů, zatímco G1 i přes mírně větší úhlopříčku (3,2 " oproti 2,8 " u Touch Pro) disponuje jen half-VGA rozlišením 480 x 320 bodů.

htc-touch-proG1 také bude díky platformě Android používat webový prohlížeč postavený na základě open source projektu WebKit a který bývá označován jako Chrome Light, zatímco Touch Pro má standardně nainstalovaný Internet Explorer a od výrobce také Operu Mobile 9.5. Pro Android je zatím k dispozici jen Opera Mini, nicméně lze očekávat, že ovládání Chrome Light a Opery nebude až tak odlišné a poznatky získané při používání Touch Pro budou pro G1 v řadě ohledů přenositelné. Firma HTC, která je známá svými kreativními nápady jak v oblasti hardwarového, tak i softwarového designu pak do smartphonu Touch Pro integrovala též vlastní panel pro snadný přístup k funkcím a aplikacím označovaný jako Touch Flo, který je pak základním rozhraním pro ovládání telefonu a je podle nás ku prospěchu pohodlí používání přístroje.

Už dlouhou dobu se mluví o snaze přinést u mobilních zařízení plnohodnotné zážitky ze surfování po webu, jako je tomu u klasických PC, ale ne vždy se to daří. Příkladem opravdu neuspokojivého výsledku je například zmíněný mobilní Internet Explorer, který stránky zobrazuje naprosto nerealisticky a s veškerými údaji zarovnanými pod sebou vlevo. Za jeho jedinou výhodu by snad bylo možné považovat signalizaci množství aktuálně přenášených dat ve spodní liště, což umožní udělat si alespoň orientační představu o tom, jak se vám plní váš FUP limit, pokud jste jím omezeni.

Co se týká Opery Mobile 9.5, tu lze v současnosti označit asi za to nejlepší, co v oblasti mobilních prohlížečů existuje (pokud vynecháme řešení pro iPhone, který je však spíše otázkou vkusu) a do doby, než přijde použitelná verze prohlížeče Fennec od Mozilly, jí může konkurovat snad jen zmíněný Chrome Light, jenž pro ni ale díky jiné cílové platformě není přímým rivalem. Opera zobrazuje všechny stránky prakticky stejně, jako je tomu na běžném PC a VGA displej smartphonu Touch Pro pak umožňuje stránky číst i bez nutnosti přibližování, neboť na šířku se s použitím nejmenšího fontu vejdou na obrazovku bez problémů a stačí je pak jen posouvat ve vertikálním směru. V případě potřeby je možné si konkrétní oblast přiblížit dvojklikem stylusem na displej. Touch Pro pak má mezi ovládacími tlačítky na horní ploše i speciální manipulátor v podobě nakresleného kruhu, po němž lze přejet prstem po či proti směru hodinových ručiček a tím stránky plynule přibližovat či oddalovat.

I když HTC Touch Pro lze ovládat prakticky jen pomocí dotykového displeje (a to jak stylusem, tak částečně i prstem), jeho síla je právě v plnohodnotné klávesnici. Při používání nám dokonce přišlo jako poměrně komfortní i ovládání pouze pomocí klávesnice, kdy se na zobrazované stránce dá bez problémů pohybovat kurzorovými šipkami a hyperlinky vybírat entrem, což zaručuje maximální přesnost výběru. Klávesnice je i přes malou velikost tlačítek v rámci možností poměrně pohodlná, jen někomu s většími prsty by mohl vadit chybějící rozestup mezi klávesami, nicméně T-Mobile G1 již tímto konstrukčním prvkem bude disponovat a psaní by na něm mohlo být proto ještě příjemnější.

Opera Mobile je schopná zobrazovat valnou část webových stránek bez problémů, nevyskytuje se žádný problém s chybějícími plug-iny, neboť vše potřebné je již obsaženo přímo v ní. Co se týká chyb v zobrazení, během testů se nám podařilo narazit na takové stránky, na nichž se např. některý z prvků nezobrazoval zcela korektně, ale ani v jednom případě to nevadilo celkovému použití a šlo spíše o kosmetickou a výjimečnou záležitost. Jediný větší problém jsme našli u SMS brány společnosti Vodafone, kdy se i při vyplnění všech políček po stisknutí tlačítka "Odeslat" objeví chybová hláška, že zpráva je prázdná. Opravdu paradox, vzhledem k tomu, že právě Vodafone mobilní internet v poslední době intenzivně propaguje a i my jsme jej pro náš test také využívali.

Opera v HTC Touch Pro umí pracovat i s nezávislými okny, podobně jako prohlížeče známé k běžných PC, nicméně jejich počet je zde limitován na tři současně otevřená. Větší množství by bylo sice komfortnější, ale i tento počet lze považovat za dostatečný. Pro zrychlení surfování a omezení datového toku lze vypnout zobrazování obrázků, neboť ty asi nejvíce brzdí nahrávání stránek. Jak již bylo naznačeno, my jsme používali jako datové připojení balíček Internet v mobilu od Vodafonu (tzv. vánoční dárek od tohoto operátora), kdy jsme byli limitováni na rychlost EDGE a FUP limitem 100 MB měsíčně, neboť Vodafone nedisponuje zatím 3G sítěmi s rychlými datovými přenosy. S touto rychlostí pak stránky nabíhaly relativně použitelnou rychlostí, nicméně s množstvím grafiky se čas výrazně prodlužoval. Například stránka Google.cz kompletně naběhla za zhruba 5 sekund, Seznam.cz pak za 20 sekund, ale Centrum.cz již za 50 sekund a naše webové stránky Computerworld.cz za cca 45 vteřin (ve všech případech jsme zobrazovali plnohodnotné stránky a ne jejich odlehčené verze pro mobily).

Problém však nastal při vyčerpání FUP limitu, kdy Vodafone snižuje rychlost na 16 kbit/s a surfování se stává prakticky nepoužitelným. 100 MB měsíčně totiž není až tolik a při intenzivním surfování s obrázky se dá toto množství "vyplýtvat" za několik dní. Například stránka s hlavním článkem na Computerworld.cz a příslušnou grafikou podle informací zobrazovaných Internet Explorerem znamená přes 200 kb přenesených dat. Určitým omezením je i baterie smartphonu, která i přes solidní kapacitu 1340 mAh vydrží při intenzivnějším několikahodinovém surfování zhruba jeden den a je nutné ji pak každý večer nabíjet. Ovšem toto je daň spojená se všemi zařízeními této velikosti a přístroji Touch Pro je naopak potřeba přiznat jako plus velmi inteligentní energetický management, spojený nejen s regulací podsvícení displeje, ale i frekvencí procesoru dle momentálního využití.

htc-centrumNa druhou stranu jen málokdo bude mobilní internet využívat jako stoprocentní náhradu klasického připojení a jeho síla je v současnosti právě jako alternativa ve chvílích, kdy uživatel nemá přístup k PC, kdy dokáže Touch Pro skutečně zastat všechny problémy, které je nutné aktuálně pořešit - od odpovědi na e-mail, přes elektronickou rezervaci jízdenky na autobus Student Agency až třeba po vzdálenou správu článků v našem redakčním systému. Nikde se neobjevil závažnější problém a i když velikost celého zařízení byla vždy limitujícím faktorem, díky kterému je zatím nereálné dosáhnout komfortu klasického surfování na PC, lze konstatovat, že s HTC Touch Pro je již plnohodnotný mobilní internet skutečně realitou a ne jen teorií. Nechme se proto překvapit, zda i G1 bude poskytovat svým uživatelům stejné zážitky a kam bude schopná firma HTC se svým inovátorským přístupem posunout mobilní surfování během několik dalších let...

Byl pro vás článek přínosný?