Hlavní navigace

Test: Konica Minolta 4650DN září magickými barvami

29. 7. 2008

Sdílet

Ačkoliv současný trh barevných laserových tiskáren pro formát A4 nabízí bezpočet cenově zajímavých modelů pro nižší objemy tisku, pokud tisknete relativně hodně nebo je pro vás lepší variantou instalovat výkonnější tiskárnu pro větší počet uživatelů, bude lépe zaměřit se na vyšší cenový a výkonnostní segment.

Ačkoliv současný trh barevných laserových tiskáren pro formát A4 nabízí bezpočet cenově zajímavých modelů pro nižší objemy tisku, pokud tisknete relativně hodně nebo je pro vás lepší variantou instalovat výkonnější tiskárnu pro větší počet uživatelů, bude lépe zaměřit se na vyšší cenový a výkonnostní segment.

Právě do něj spadá tiskárna magicolor 4650DN, která je jednou z nejzajímavějších novinek ze stáje Konica Minolta letošního jara. Jedná se v podstatě o nejlevnější jednoprůchodový model, který tento výrobce v současnosti nabízí, jenž odpovídá kategorii produktů pro maximální zatížení 90 000 výtisků měsíčně. Základní udávaná rychlost 24 str./min je dosažitelná jak při barevném, tak při monochromatickém tisku.

Základní vlastnosti
Poměrně robustní, 35 kg vážící tiskárna je založena na 500MHz procesoru doplněném 256 MB paměti a na tiskovém systému s rozlišením 600 x 600 x 4 dpi. Testovaný model 4650DN byl vybaven síťovým adaptérem podporujícím gigabitové rychlosti (což dnes není zdaleka běžné) i duplexní jednotkou. K dispozici je i USB typu A pro přímý tisk z fotoaparátu přes PictBridge (s volitelným diskem či CF kartou je podporován i přímý tisk JPG/TIFF a PDF souborů).

Tiskárna podporuje standardně emulace PostScript 3 i PCL 5e/c/6, s volitelným diskem i instalaci výrobcem dodávaných ICC profilů přímo do tiskárny, stejně jako uložení písem a formulářů, evidenci úloh, tisk zabezpečený PIN atd. Samozřejmostí je lokalizace ovladače i menu displeje na ovládacím panelu.

Velmi bohatá je softwarová výbava obsahující nástroje pro sledování stavu a správu v síti či program PageScope Direct Print, dovolující přímé odeslání a tisk PDF. K dispozici je celá řada pokročilých funkcí správy včetně filtrace IP adres či zasílání varování.

Základní zásobník papíru pojme 250 a víceúčelový podavač 100 listů A4, na výstupní zásobník se vejde až 250 výtisků. Volitelně lze doplnit další zásobník pro 500 listů.
Náklady na tisk jsme po započtení všech položek včetně tonerů, válců i přenosového pásu spočítali na 0,36 Kč za černobílou a 2,57 Kč za barevnou stránku A4 (s 5% pokrytím, bez DPH). Tonery jsou dodávány ve dvou kapacitních provedeních, my jsme brali v úvahy ty objemnější s výtěžností 8 000 stran.

V testu
Co se týká našich testů výkonu, ty prokázaly, že při černobílém i barevném tisku můžete počítat s prakticky totožným výkonem. S první stránkou prostého textu jsme se dostali i pod hranici 10 sekund, ve Wordu a Corelu jsme první výtisky získali za 10-12 sekund barevně i černobíle. Při tisku náročnější rastrové grafiky v nejvyšší kvalitě jsme výstup obdrželi za 13-14 sekund a kontinuální tisk 27 stran našeho testovacího PDF tiskárně trval 1 minutu a 23-24 sekund. Obecně lze říci, že s rychlostí 24 str./min nepatří magicolor 4650DN mezi cenově srovnatelnými produkty přímo k rekordmanům, během testování se však vyznačoval velmi vyrovnaným výkonem ve všech úlohách.

Čím nás tiskárna příjemně překvapila, byla vysoká kvalita tisku textových i grafických výstupů. Použitý řadič Emperon, který řídí její laserový paprsek, dávkuje v každém bodě rastru 600 dpi všechny barevné složky v 16 úrovních a výsledné rozlišení odpovídá podle výrobce 9 600 dpi. I když je to těžko ověřitelné, kvalitu grafiky i barev musíme celkově pochválit.

 

Byl pro vás článek přínosný?