Hlavní navigace

Tip: Nepřekračujte data na svém Androidu - 3. díl

3. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

2. díl článku: Určete si, kolik dat potřebujete

 

3) Hledejte bezplatnou Wi-Fi

Svou spotřebu dat můžete omezit také tím, že využijete připojení k některé z dostupných bezplatných Wi-Fi sítí. Na druhou stranu může být docela otravné a časově náročné prohledávat na telefonu s Androidem neznámé sítě, což většinou znamená otevření menu nastavení a zkoušení nezabezpečených sítí pěkně jedné po druhé. Načež třeba zjistíte, že ani jedna z nich ve skutečnosti nefunguje.

Naštěstí můžete tyto obtíže obejít některou z bezplatných aplikací specializovaných na vyhledávání Wi-Fi sítí, jako je WeFi Pro nebo WiFi Manager.

příloha_ovladnete_sva_data

WeFi Pro je aplikace běžící na pozadí, která automaticky připojí vaše zařízení s Androidem k nejlepší dostupné Wi-Fi síti. WeFi zahrnuje několik užitečných funkcí. Zejména je to vyhledávač „sociálních“ Wi-Fi sítí, což znamená, že kdykoliv WeFi uživatel nalezne silné, otevřené Wi-Fi připojení, je „hotspot“ umístěn do databáze WeFi. Druhou funkcí je schopnost automatické aktivace Wi-Fi na vašem telefonu (což nemusí být vždy praktické, zejména když potřebujete baterii) vždy, když jste v blízkosti známého dobrého připojení nebo provádíte činnost, pro niž je praktické internetové připojení (například kliknete na odkaz směřující online). Pokud se odhodláte svěřit aplikaci WeFi kontrolu nad Wi-Fi anténou vestavěnou ve vašem mobilu, získáte stabilní Wi-Fi připojení minimálně v blízkosti vašeho bydliště či pracoviště.

WiFi Manager je o něco typičtější Wi-Fi vyhledávač. Ukáže vám seznam dostupných připojení plus sílu signálu a status. Disponuje také radarovým režimem, jenž vám ukáže, které z dostupných sítí jsou aktivní. To je praktické zejména ze dvou důvodů – zaprvé můžete zjistit, zda váš Wi-Fi router neběží na ucpaném kanálu, a zadruhé také to, která z dostupných otevřených Wi-Fi sítí bude nejpravděpodobněji nejrychlejší, což záleží na tom, kolik dalších routerů běží na stejném kanálu.

Byl pro vás článek přínosný?