Hlavní navigace

Tip: Synchronizace záložek mezi Androidem a Windows - 2. díl

4. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V druhé části článku si ukážeme, jak získat záložky z prohlížeče Opera a podívame se také na další alternativu nezávislou na typu prohlížeče.

Záložky ve webovém prohlížeči jsou moc užitečná věc, díky níž můžeme jedním kliknutím přejít na své oblíbené stránky. Podívejme se, jak sbírku záložek přenést na smartphone s OS Android.

Opera

V případě prohlížeče Opera je podobně jako v případě browseru Firefox způsob synchronizace velmi snadný. Opera využívá vlastní cloudový systém pro synchronizaci záložek, nastavení, hesel nebo vyplňování formulářů, který nazývá Opera Link. Díky tomuto mechanizmu můžete snadno synchronizovat svůj desktopový i mobilní prohlížeč Opera.

 

1) Otevřete prohlížeč Chrome na svém desktopu (notebooku), rozbalte hlavní menu (tlačítko vlevo nahoře) a klikněte na Synchronizace.

2) Spustí se průvodce, který vám pomůže vytvořit účet ve službě Opera Link.

3) Můžete si zvolit, co vše si přejete synchronizovat, v našem případě se bude jednat především o Záložky.

4) Na svém smartphonu spusťte (případně nainstalujte) mobilní verzi prohlížeče Opera.

5) Otevřete hlavní menu (tlačítko vpravo dole), zvolte Settings a povolte službu Opera Link (přepněte tlačítko na On)

6) Přihlaste se do služby Opera Link a jakmile se dokončí synchronizace, uvidíte v menu Bookmarks své záložky vytvořené na desktopu.

opera bookmarks

 

Ostatní prohlížeče

Obecné řešení pro synchronizaci záložek představuje například nástroj Xmarks. V případě desktopových prohlížečů se jedná o bezplatný nástroj dostupný ve formě doplňku, který automaticky synchronizuje záložky mezi serverem Xmarks a prohlížečem. Jeho mobilní variantu můžete nainstalovat také na svůj smartphone, kde vám synchronizuje záložky s vestavěným prohlížečem. Pro účely synchronizace s mobilem však můžete Xmarks bezplatně používat pouze po dobu 14 dní, poté je nutné aktivovat placený Premuim účet. Pro jednorázové doplnění záložek do prohlížeče Android však Xmarks postačí.

příloha_ovladnete_sva_data

xmarks

Nainstalujte si Xmarks do svého desktopového prohlížeče (prohlédněte si článek 10 tipů, které vám pomohou lépe se vyznat v prohlížeči) a taktéž do smartphonu. Jakmile se ve smartphonu přihlásíte ke svému Xmarks účtu, získáte přístup ke všem svým záložkám uloženým na serveru. Pro synchronizaci s vestavěným prohlížečem můžete vybrat některou složku v menu Settings -> Sync Folder with browser.

Byl pro vás článek přínosný?