Hlavní navigace

TIP: Vyberte pro svůj Android správný webový prohlížeč - 1. díl

12. 8. 2011

Sdílet

 Autor:
Na Android Marketu se můžete setkat hned s několika bezplatnými webovými prohlížeči, který však zvolit? V následujícím srovnání vám pomůžeme vybrat ten pravý.

Při výběru internetového prohlížeče pro mobilní telefon je potřeba přemýšlet podobně jako při volbě desktopového browseru. Hledáte odlehčený a rychlý prohlížeč, či kladete důraz spíše na množství doplňků a možnost personalizace. Podívejte se na přehled několika nejpopulárnějších webových prohlížečů určených pro OS Android.

 

1) Dolphin Browser HD

Pakliže hojně využíváte RSS odběry, mohl by vás zaujmout prohlížeč Dolphin Browser HD. Prostřednictvím funkce webzine vám browser umožní tvorbu "koláže" ze stránek disponujících RSS odkazy. Webzine představuje zjednodušenou formu zobrazení stránek tak, abyste se snadno a rychle dostali ke kýženému obsahu, a ačkoliv funkce neumí převést naprosto každou webovou stránku, stále se jedná o užitečný nástroj, díky němuž budete mít stále k dispozici přehled nejnovějších článků. Pakliže internetová stránka převést lze, vedle URL odkazu se zobrazí ikona "Webzine".

Dolphine browser HD taktéž podporuje využití záložek, současné otevření vícero karet a ovládání pomocí speciálních dotykových gest, kdy na displej prstem "kreslíte" specifické tvary, jež reprezentují dané příkazy. Pomocí kružnice lze například obnovit stránku, velké F pak otevře Facebook. Webové stránky načítá prohlížeč poměrně svižně a nabídne rovněž několik doplňků jako Read It Later nebo AdBlocker.

dolphin2dolphin1

 

2) Firefox

V případě, že rádi využíváte velké množství doplňků, vám doporučujeme sáhnout po prohlížeči Firefox, mobilní verzi populárního desktopového prohlížeče.

Tento prohlížeč můžete obohatit o celou řadu doplňků, jako je například URL Fixer, jenž se postará o automatickou opravu překlepů při zadávání adresy stránky, či Reading List, který vám umožní stránky uložit pro offline prohlížení. Prohlížeč můžete dokonce vybavit vlastním vzhledem, pakliže využijete služeb doplňku Personas. Firefox je zkrátka skvělou volbou pro uživatele, již si svůj prohlížeč rádi přizpůsobují a kladou důraz na stylový vzhled. Spuštění aplikace nicméně ve srovnání s ostatními prohlížeči trvá podstatně déle a pokud vlastníte starší smartphone se slabším výkonem, raději se poohlédněte po jiné alternativě, neboť si Firefox ukusuje notnou část operační paměti.

Prohlížeč samozřejmě podporuje záložky a prohlížení více stránek formou karet. Dokonce jej můžete synchronizovat s desktopovou verzí tak, abyste na každém ze svých zařízení mohli při prohlížeím webu navázat přesně tam, kde jste na jiném skončili.

firefox1firefox2

V příštím díle se zaměříme na výchozí prohlížeč OS Android a na browsery Opera Mobile a Opera Mini.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © iQoncept - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?