Hlavní navigace

Tipy na zajímavé aplikace pro Android

18. 6. 2011

Sdílet

Raketový nárůst počtu aplikací svědčí o vysoké atraktivitě platformy Android pro vývojáře. Podívejme se na některé zajímavé nástroje, které je zde možné najít.

Abyste se nemuseli touto záplavou probírat, přinášíme vám výběr aplikací (jak komerčních, tak bezplatných) z několika kategorií, které jsou relevantní zejména pro firemní použití.

E-maily a kalendáře
Jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro správu e-mailů na Androidu je Exchange pro Android od firmy Nitrodesk, který umožňuje bezpečné spojení mezi smartphonem a firemním Exchange serverem. Zajímavá je také služba CompanionLink, jež nabízí řadu metod pro synchronizaci kontaktů, kalendáře, úloh a poznámek mezi PC a telefonem a spolupracuje s aplikacemi Outlook, Lotus Notes i GroupWise. Pokud vám jde jen o synchronizaci kalendáře Outlooku, lze využít i bezplatný nástroj Googlu Calendar Sync. Pro snadný přístup k datům v kalendáři přímo z úvodní obrazovky smartphonu lze využít vysoce kustomizovatelnou aplikaci Pure Calendar, která umožňuje vytvoření widgetu s informacemi z kalendáře podle vašich potřeb.

Poznámky a seznamy
Catch Notes je zdarma dostupný nástroj pro zadávání poznámek s podporou rozpoznávání hlasu a pro organizaci času. Klade důraz na jednoduché rozhraní kombinované s upozorněními na uložené akce. Podporována je i synchronizace s dalšími zařízeními přes účet Googlu. Další alternativou pro ukládání poznámek je aplikace Evernote (pro koncové uživatele zdarma, pro firmy za poplatek), která má prakticky stejné funkce jako Catch Notes, jen vyžaduje pro běh vytvoření speciálního Evernote účtu. Vhodné je vyzkoušet si obě a rozhodnout se podle toho, které rozhraní vám více vyhovuje.

K dispozici je i bezplatné řešení Astrid Task/Todo List, které umožňuje vytvořit více úkolových listů a přehledně je odškrtávat po jejich splnění. Podporována je synchronizace s Google Task a automatické vkládání událostí do aplikace Google Calendar. Za příplatek je dostupný i balíček s widgety, hlasovými funkcemi a dalšími doplňky.

Databáze
Mezi nejzajímavější řešení patří HanDBase Database Manager od DDH Software, který umožňuje vytváření pracovně orientovaných databází přímo z obrazovky smartphonu. K dispozici je i RemoteDB aplikace od Glena Hughese, která je zaměřena na přístup k SQL databázím z telefonu s Androidem. Podporovány jsou MS SQL Server, MySQL, PostgreSQL a prostředí Sybase. V obou případech jde o komerční software.

Myšlenkové mapy
Potřebujete vizuálně zaznamenat určitý myšlenkový proces? Pro tyto účely lze použít aplikaci Thinking Space Pro od firmy Kinesthetic, jež umožňuje vytváření jednoduchých vizuálních map pro vaše nápady a plány. Spolupracuje s řadou obdobného softwaru na desktopech, jako jsou Freemind, Xmind či MindManager, a podporuje i doplnění map hyperlinky. K dispozici je bezplatná verze s reklamami nebo placená bez reklam.

Pro zápisy na virtuální tabuli lze použít aplikaci Whiteboard, která také slouží pro náčrty nápadů pomocí prstu. Pro skupinové využití pracovní tabule existuje aplikace Groupboard, bezplatně dostupná pro spolupráci až pěti uživatelů, a existuje i její varianta pro iOS.

Správa souborů a tisk
Narozdíl od iOS umožňuje Android využít váš telefon jako přenosný harddisk s možností přístupu k souborům. Ty lze sice procházet při propojení přes USB kabel k počítači, ale pokud chcete soubory spravovat přímo v mobilu, může se vám hodit aplikace Astro Pro, která umožňuje široké spektrum operací se soubory pomocí několika dotyků. K dispozici je jak placená verze, tak bez poplatků s reklamou.

Google také nabízí bezplatný nástroj Cloud Print, umožňující propojení s tiskárnou v cloudu, a bezdrátový tisk na ní přímo z telefonu.

Cloudová úložiště a FTP
Pro ukládání dat v cloudu a přenosy mezi telefony a PC lze použít Dropbox nebo Box.net, které nabízejí bezplatný prostor pro vaše data. V prvním případě jsou to 2 GB, ve druhém 5 GB a oba obsahují klientskou aplikaci pro Android, umožňující přístup k souborům, jejich upload a download. Soubory také mohou být sdíleny s dalšími uživateli.

Bezplatná aplikace AndFTP podporuje základní FTP operace z telefonu s Androidem, SwiFTP pak umožní telefon změnit v kompletní FTP server, který má přiřazenou URL adresu, a je tak dostupný přes internet. Bohatým grafickým rozhraním se vyznačuje aplikace WebSharing File/Media Sync, která také podporuje přenos souborů mezi telefonem a PC přes přidělené URL včetně přímé vizualizace uložených obrázků a přehrávání videa. Soubory v telefonu mohou být prohlíženy z PC individuálně nebo v případě videa a hudby také streamovány.

Vzdálený přístup
Placené aplikace PhoneMyPC a LogMeIn Ignition nabízejí plný vzdálený přístup k vašemu PC z telefonu s Androidem, a umožňují tak zcela ovládat tento počítač, spouštět aplikace či manipulovat soubory, jako byste seděli před monitorem. Pokud používáte servery podporující řešení Citrixu, zkuste bezplatný Citrix Receiver, který po přihlášení umožňuje přístup k vašim programům a datům na serveru. Pro vzdálený monitoring serverů lze využít bezplatný bMonitor Server Monitor od firmy bSoft či Server Monitor od Sebastiana Serafina.

Koupit
Vyšlo v Computerworldu 7/2011
Časopis lze koupit se slevou 20 %

Byl pro vás článek přínosný?