Hlavní navigace

Tlačítko Start se asi přece jen ve Windows 8.1 neobjeví

31. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Uživatelům, kterým v prostředí operačního systému Windows 8 chybí tlačítko a menu Start, Microsoft vyhoví jen částečně. Nažere se vlk a zůstane koza celá?

Windows 8.1 bude ve zkušební verzi k dispozici během příštího měsíce a v plné podobě pak někdy v druhé polovině letošního roku. Aktualizace sice do systému nevrátí tlačítko Start, ale přinese několik nástrojů, které jeho funkci mají připomínat.

Z reakcí a stížností uživatelů totiž vyplynulo, že mnoho z nich si stále nezvyklo na dvě naprosto odlišná rozhraní ve Windows 8. Zatímco při vývoji prostředí Modern určeného pro dotyková zařízení se Microsoft inspiroval u svých platforem pro mobilní telefony, zároveň uživatelům ponechal možnost používat tradiční rozhraní, ve kterém však chybí menu Start.

Podle kritiků jde o příliš zásadní změnu. Složitou orientaci vyčítají dokonce i desktopovému prostředí. Mnohým pak vadí i samotná možnost přepínání mezi dvojím rozhraním. Mezi nejhlasitější kritiky nové podoby Windows patří firemní uživatelé, kteří mají strach, že negativně ovlivní produktivitu jejich zaměstnanců.

Ve Windows 8.1 se má proto objevit cosi, co bude tlačítko Start alespoň připomínat. Podle Microsoftu půjde o místo, kde si uživatel bude moci prohlédnout všechny nainstalované aplikace a seřadit je podle jména, data instalace, používanosti či kategorií.

Aktualizace také uživatelům umožní spouštět Windows 8 přímo do desktopového prostředí bez nutnosti neustálého přepínání. Navíc budou moci sjednotit vzhled obou prostředí například stejným pozadím plochy, takže by si při přechodu z jednoho do druhého už nemuseli připadat jak Alenka v říši divů.

Podle analytiků je tedy zřejmé, že se Microsoft snaží přijít s takovou reakcí na stížnosti uživatelů, která by uspokojila co nejvíce kritiků. „Není špatné experimentovat ani dělat omyly. Chybou je nenaslouchat svým spotřebitelům,“ říká analytik Michael Silver z Gartneru.

Podle Silvera sice aktualizace přímo nepřinese svislý seznam aplikací a příkazů, jaký byl třeba ve Windows 7. Přítomnost podobné funkcionality však mnoho uživatelů alespoň uklidní a nebudou tak překvapeni z nového prostředí.

Microsoft podle Silvera potřebuje, aby si lidé na nové rozhraní zvykli. Od začátku však na to měl jít pomaleji. Na druhou stranu vrátit tlačítko Start v jeho staré podobě by podle jeho názoru byla obrovská chyba.

Mezi další změny, které Windows 8.1 přinesou, patří zlepšení vyhledávání s využitím platformy Bing. Uživatelé budou moci z jednoho místa vyhledávat nejen webové stránky, ale také v aplikacích, lokálně uložených souborech i souborech uložených na SkyDrive. Za zmínku také stojí zlepšení multitasking nebo možnost přímého ukládání souborů na cloudové úložiště SkyDrive.

Byl pro vás článek přínosný?