Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Juraj Bednár

5. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Archív Juraje Bednára
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2022 jsme mezi něj zařadili i spoluzakladatele Paralelní Polis, Hacktrophy, Tedsig, sériového podnikatele, autora knih Hackni sa, Veľký reštart a Kryptomeny-vyhackuj si lepší život, Juraje Bednára.

TOP IT osobnosti se prý dostal proto, že by mezi nimi měl být alespoň jeden podivín, který nemá rád změnu, dává přednost životu, používá nějaké šílené nestálé peníze (bitcoin), má rád příkazový řádek, otevřeně říká, že je líný a dělá jen to, na co má chuť, a nemá potřebu někoho řídit a odmítá být řízen. Ve skutečnosti ho nominovali naši čtenáři právě za jeho činnost kolem dění v Paralelní Polis nejen v oblasti kryptoměn.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Především se snažím zlepšit ekosystém paralelních společností prostřednictvím vylepšení zabezpečení, konzultací, psaní, tvorby kurzů a příležitostně i programování,“ popisuje Juraj Bednár, který letos vydal knihu Cryptocurrencies – Build a Better Life ve třech jazykových mutacích.

Období pandemie bylo pro něj nejzajímavějším obdobím v životě. Trénoval na trhu kryptoměn, aby zvládl emoce při volatilitě.

„S kryptoměnami však neobchoduji tak, jak si většina lidí představuje. Kryptoměny jsou zajímavým nástrojem, díky němuž mohou lidé, kteří pracují na open source technologiích, získat ‚upside‘ z tohoto vývoje, podobně jako zaměstnanci velkých technologických společností získávají zaměstnanecké akcie,“ popisuje princip Juraj Bednár.

Nominace - osobnosti IT

Pokud totiž pracuje na kryptoměnovém ekosystému a zároveň má kryptoměny, které se snaží vylepšit, je tu sice nepřímá, ale jasná souvislost – pokud něco dělá dobře, projeví se to na výsledcích, i když jde o open source software, který ani není zastřešený nějakou společností. A nemusí jít jen o vývoj softwaru, ale také o budování infrastruktury, informovanost, dokonce i o komerční společnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

„Chceme-li se něco naučit, je nejlepší pokusit se to naučit ostatní. Pandemie mi dala schopnost myslet v prostředí nejistoty a nestability, zvládat emoce a odpoutat se od iluze stability. A dokonce jsem přišel na to, jak to naučit ostatní lidi,“ pochvaluje si život v nedávné pandemii.

Jeho organizace práce spočívá v tom, že se snaží zjistit, co je nejdůležitější s největším dopadem a zároveň to je v souladu s jeho duševním rozpoložením. Nerozlišuje mezi časem práce a odpočinku. „Práce je součástí mého života stejně jako všechno ostatní. Pokud jsem na ‚dovolené‘ na Bali, mohu pár dní pracovat. A ‚doma‘ si zase mohu několik dní po sobě odpočinout,“ popisuje Juraj Bednár.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?