Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Kateřina Lesch

31. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2022 jsme mezi něj zařadili i enu mnoha profesí, mimo jiné výzkumnici Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK, lektorku katedry obecné lingvistiky na UPOL a třeba semantic data science lead, AI & Data z Deloitte CE Kateřinu Lesch.

V rámci svých akademických aktivit i klientských projektů se Kateřina Lesch dlouhodobě věnuje automatickému zpracování přirozeného jazyka a strojovému učení na velkých objemech dat.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Uplatňuji zkušenosti se sémantickou analýzou textů v rámci různorodých domén, od finanční vertikály přes oblast telekomunikací až po analýzu dat ve forenzním vyšetřování. Moje ‚královská disciplína‘ je pak sentiment analysis čili strojové zpracování emocí v textu,“ popisuje Kateřina Lesch, která v uplynulých třech letech postupně uvedla do produkce tři malé neuronové sítě. Poslední uzel do rodinného klastru přibyl letos v květnu. Postupně je trénuje v rozpoznávání obrazu, detekci mluvené řeči a generování přirozeného jazyka.

„Také se našemu týmu v Deloitte podařilo dokončit AOSINT, systém pro automatickou analýzu on-line zpravodajství v mnoha jazycích a vyhodnocování rizika v nich zmíněného, na kterém jsem se mezi mateřskými podílela,“ vyjmenovává.

Kromě jiného také napsala monografii o možnostech strojového zpracování emocí v psaných textech, jež vyšla v roce 2017, a zapojila sémantickou analýzu do forenzního vyšetřování v rámci Deloitte.

Nominace - osobnosti IT

„Díky automatickému zpracování velkého množství textů nemusí už nikdo očima pročítat e-maily a hledat v nich tzv. smoking gun, tedy průkazný důkaz. Systém sám vyhledá anomálie a poukáže na podezřelé pasáže.“ Přes značné úspěchy v oblasti automatického zpracování jazyka přiznává, že i ona občas narazí na zřejmě neprůstřelné bariéry. V jejím oboru to je zejména automatické rozpoznávání komplexnějších emocí nebo třeba ironie či sarkasmu, což není tak jednoduché, jak se zprvu zdálo. Možná je to i zcela nemožné.

Přestože má díky rodinnému zázemí i široko rozkročenému technicko-humanitnímu vzdělání široký záběr, chce se nadále vzdělávat.

Cloud24

„Mám neustále na to-do listu různá on-line školení, aktuálně se týkají hlavně byznysových znalostí. A chybějí mi nějaké ty MBA základy. Ráda bych se taky víc věnovala forenzní lingvistice. Je to ale interdisciplinární odvětví, které je možné oficiálně studovat jen na několika málo místech a v němž se znalosti získávají spíš praxí, případně studiem izolovaných případových studií,“ plánuje Kateřina Lesch.

Když nepracuje či nestuduje, věnuje se divadlu. Příležitostně publikuje své reflexe v časopise Svět a divadlo a věnuje se amatérskému herectví.

Byl pro vás článek přínosný?