Hlavní navigace

TOP IT osobnost: Miroslav Feix

1. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Archív
Představujeme lídry tuzemského IT. V roce 2021 jsme mezi něj zařadili i velitele kybernetických a informačních sil AČR Miroslava Feixe.

Trend prorůstání technologií a umělé inteligence do našeho života je nezadržitelný, buď budeme in, nebo out, nelze to dělat napůl, říká Miroslav Feix. A dodává, že ani nelze zavírat oči, rozbíjet stroje anebo snad zakazovat dětem používání moderních technologií.

TOP IT OSOBNOSTI

Magazín Computerworld dlouhodobě přináší seznam úspěšných mužů a žen v českém IT ve speciálním pravidelném zimním projektu TOP IT osobnosti. Letos představujeme jednotlivé osobnosti i na webu. Nominovat osobnosti můžete i vy prostřednictvím níže uvedeného formuláře.

„Schopnost spolupráce s technologiemi je gramotnost dnešní doby,“ tvrdí velitel kybernetických a informačních sil Armády ČR Miroslav Feix. Jeho úkolem je proto vybudovat schopnosti armády pro působení v kybernetickém prostoru a informačním prostředí. To znamená vybudovat akceschopnou, trvale se učící, inovativní organizaci využívající technologie k řešení kybernetických, informačních a hybridních hrozeb.

A na straně druhé má na starosti klasický management a řízení organizace v rámci velkého armádního korporátu.

„Nyní je to ale trochu takový armádní start-up, věci se dějí rychle, spousta testování a nejrůznějších proof of concept,“ vrací do reality romantické představy Miroslav Feix, který se také musí podílet na řešení problémů, je zodpovědný za ochranu armádních (resortních) informačních sítí, rozšiřuje ochranu na zbraňové systémy a digitální ochranu vojáka. A k tomu ještě pracuje jako poradce pro strategickou komunikaci náčelníka generálního štábu.

Nominace - osobnosti IT

Ke svým největším letošním úspěchům počítá převzetí CIRC (centrum armádní kyberobrany) a navýšení jeho kapacity.

příloha_ovladnete_sva_data

„Celkově je pak v armádě nutné položit základy pro robustní a efektivní řešení ochrany sítí a mission assurance. V té souvislosti i zahrnutí kyberschopností do standardních armádních procesů krizového řízení a v našem případě i válčení. Lidé pomalu začínají chápat, že se bez toho v budoucnu neobejdeme,“ konstatuje Miroslav Feix. Lituje, že se mu zatím nepodařilo změnit způsob, jakým se financuje a nakupuje pro kyberbezpečnost. Úředníci prý stále ještě ne úplně rozlišují různé požadavky a životní cykly.

„Tank můžete připravovat a nakupovat pět let, protože je to technika na třicet let, ale pro nás je životně důležité být schopní nakoupit ihned a smířit se s tím, že technologie bude využitelná třeba jen pět let, a to je optimistické. Nevejdete se do kolonek, programů nákupu, a to nás brzdí. Není to nedostatek prostředků, vůle, ale administrativních postupů resortu,“ stěžuje si Miroslav Feix, který je psychologickým profilem architekt, schopný vytvářet budoucnost a pak na ní tvrdě pracovat. Dál disponuje schopností nevzdat se a spojuje v sobě strategické myšlení, zkušenosti bojovníka a znalosti technologií, což není úplně běžné, ale paradoxně v současné době potřebné.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?