Hlavní navigace

Toshiba se topí v problémech, skončí s počítači?

15. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Martyn Williams, IDG US
Japonská firma Toshiba se potýká s hlubokými finančními i personálními problémy. Během jednoho dne přišla o předsedu představenstva, odepsala 6,2 miliardy dolarů ztráty a o měsíc odložila svůj report o hospodářském výsledku čtvrtého kvartálu.

Finanční problémy firmy nejsou žádným překvapením: už před pár týdny Toshiba oznámila plány na odprodání svého podnikání v oblasti paměťových čipů a SSD, což má pokrýt ztráty nabyté v jaderném průmyslu.

V červnu minulého roku pak Toshiba odprodala 80 % podílu v Toshiba Lifestyle, která se zabývá prodejem domácích spotřebičů, za 450 milionů dolarů. Před prodejem firma plánovala výrobu série chytrých spotřebičů, schopných propojit se s televizí a počítačem od Toshiby. Z plánů pravděpodobně sešlo.

Místo finančního výsledku za čtvrtý kvartál, který se očekával, nyní společnost ukázala jen provizorní grafy, které potvrdily negativní čistou hodnotu majetku pro akcionáře.

Jaderný byznys by tedy mohl Toshibu dočasně srazit na kolena, a i pokud ne, je možné, že firma bude muset odprodat další součásti – pravděpodobně i svou počítačovou část.

Poslední dobou se hromadí japonští výrobci, kteří z trhu s počítači, jemuž se dlouhodobě nedaří, odcházejí. Jako první PC opustil Sharp v roce 2010, aby se mohl koncentrovat na tablety; v roce 2014 se přidalo Sony, které odprodalo své Vaio investiční firmě v roce 2014. Vaio nyní operuje jako samostatná jednotka.

NEC své podnikání v počítačích přeměnilo v joint venture s čínským gigantem Lenovo, následně pak majoritu svého podílu prodalo v červenci 2016. Fujitsu dle svých slov rovněž zvažuje „strategickou kooperaci“ s Lenovem.

Co se týče Toshiby, podle Wall Street Journalu chtěla firma svůj PC byznys odprodat jiným firmám už v prosinci 2015, oslovila například Vaio nebo Fujitsu; snaha však zřejmě přišla vniveč. Od března minulého roku pak Toshiba přestala vyrábět notebooky pro spotřebitele a soustředí se čistě na podnikovou sféru.

příloha_ovladnete_sva_data

Když Toshiba svou PC sekci odprodá, stále jí toho hodně zbyde: tablety, televize, Blu-ray přehrávače, harddisky, senzory – a to se jedná pouze o IT, zatímco Toshiba podniká v mnoha oblastech.

Její činnost se váže i k elektrárnám, železnicím, industriálním kontrolním systémům a „vodíkové ekonomice“, což je dlouhodobá snaha o zavedení vodíkových palivových článků jakožto jednoduché a ekonomicky relevantní varianty zdroje elektrické energie pro odlehlé ostrovy a další izolované komunity.

Byl pro vás článek přínosný?