Hlavní navigace

Toshiba vydává nové disky s funkcí automatického vymazání

16. 4. 2011

Sdílet

Toshiba tento týden představila první řadu samošifrovacích pevných disků (HDD), které navíc mohou smazat všechna data, pokud jsou připojeny k neznámému počítači.

Nové Self-Encrypting Drives (SED) mechaniky od Toshiby (modely MKxx61GSYG) dovolují výrobcům systémů nakonfigurovat rozličné podmínky pro validaci dat, které jsou závislé na způsobech využití koncovým uživatelem.

Nové 2,5 palcové mechaniky se 7200 ot/min jsou zaměřeny na využití ve stolních počítačích, kopírkách a multifunkčních tiskárnách, společně se systémy, které jsou využívány vládními institucemi, ve finančnictví, zdravotnictví a podobných oblastech, které potřebují chránit citlivá data.

Disky jsou k dispozici s kapacitami od 160 GB do 640 GB a mají 16 MB vyrovnávací paměti, využívají SATA (serial ATA) 2.0 specifikaci, která umožňuje propustnost dat až 3 Gbit/sec.

Pokud je nový SED disk připojen ke zdroji, spustí se autorizační proces. Pokud se autorizace nezdaří, disk může být nastaven tak, aby jednoduše odmítl přístup nebo provedl kryptografické smazání specifických bloků dat. Kryptografické smazání dat je proces, při kterém jsou klíče, které umožňují systému dešifrovat data, smazány a tím učiní data permanentně zašifrovaná a nečitelná.

Nové mechaniky využívají AES 256-bit šifrovací algoritmus k ochraně dat a proprietární technologii mazání dat, jež je umožněna díky Opal Storage Specification od společnosti Trusted Computing Group. Technologie Opal Storage Specification umožňuje vytvoření autorizační politiky, takže zařízení může identifikovat důvěryhodné hostitelské počítače.

"Výrobci digitálních systémů vědí, že je potřeba pomoci jejich zákazníkům chránit citlivá data před únikem nebo krádeží. Bezpečnostní technologie společnosti Toshiba poskytuje vývojářům kopírek, tiskáren, stolních počítačů a ostatních systémů nové možnosti, jak se vypořádat s těmito důležitými bezpečnostními problémy," tvrdí Scott Wright, produktový manažer oddělení Storage Device Division společnosti Toshiba, ve zprávě.

Atributy pro neplatnost dat mohou být nastaveny pro více druhů dat a je možné, aby byla nerozluštitelně zakódována například příkazem nebo při chybě autentizace počítače, což Toshiba podle svého vyjádření nabízí "první v oboru."

"Tato flexibilita dovoluje vývojářům systémů s velkým množstvím dat bezpečnostní nastavení, která mohou být jednoduše začleněna do existujících systémových architektur," stojí dále ve zprávě.

Průzkum zákazníků a sériová výroba nových SED disků začne ve druhém čtvrtletí a bude zaměřena na určené výrobce systémů a nezávislé výrobce softwaru, kteří tak budou schopni integrovat nejnovější data odstraňující funkce.

Byl pro vás článek přínosný?