Hlavní navigace

Trh s tablety díky iPadu zaznamená obrovský růst

22. 5. 2010

Sdílet

Tablet iPad společnosti Apple bude v čele růstu trhu s tablety a odhadovaný počet prodaných kusů by mohl během pěti let vzrůst na šestinásobek, uvedla společnost IDC ve svém výzkumu.

Podle tohoto výzkumu by prodej tabletů mohl dosáhnout 7 miliónů kusů v tomto roce a blížit se 46 miliónům v roce 2014.

Tablety, jež se budou ještě více lišit od PC a smartphonů, by měly zaznamenat velký růst, tvrdí Susan Kevorkianová, programová ředitelka ve firmě IDC. Aplikace a služby určené pro tablety by mohly ovlivnit větší odlišnost těchto zařízení od PC a smartphonů.

Jak bude přibývat aplikací pro tato zařízení, tablety se stanou "nezbytné pro mnoho uživatelů," myslí si Kevorkian.

IDC definuje tablet jako zařízení na práci s médii s displejem mezi 7 a 12 palci a bez hardwarové klávesnice. Využívají ARM procesory a operační systémy jako například iPhone OS firmy Apple a Android OS od Googlu.  Jsou primárně určeny pro prohlížení internetu, hraní her, sledování videa a čtení e-knih.

Prodeji tabletů v roce 2010 bude zřejmě dominovat Apple se svým iPadem, který přišel na trh 3. dubna. Dříve v tomto měsíci společnost Apple prozradila, že prodala milión kusů v prvních 28 dnech prodeje. Tato firma také nabízí spoustu služeb a aplikací pro toto zařízení a provozuje obchod s programy ke stažení.

Kromě Applu má na trhu tabletů své zastoupení hodně firem. Firma Hewlett-Packard, která na konci minulého měsíce koupila společnost Palm za 1,2 miliardy dolarů, na začátku tohoto týdne prozradila, že má v plánu využívat operační systém této firmy WebOS ve vlastních tabletech. Původní plán na tablet s Windows 7 byl v HP odložen, díky neuspokojivému výkonu tohoto operačního systému.

Velcí výrobci počítačů jako například Asus a Lenovo také plánují vydat své tablety s rozličnými rozměry displeje. I menší firmy jako WeTab, Notion Ink a Fusion Garage mají své tablety na trhu nebo plánují jejich brzké vydání.

Díky velkému potenciálu tohoto trhu se výrobci čipů Intel, nVidia a AMD začínají více zaměřovat na tuto oblast. Představitelé Intelu minulý týden na konferenci analytiků potvrdili svůj zájem o tuto oblast a prozradili, že tablety s čipy Intel budou předvedeny na veletrhu Computex ve Tchajpeji, který se koná na začátku června. Velká část již představených tabletů využívá čipy Tegra 2 od nVidie a také společnost AMD potvrdila, že již dolaďuje architekturu Bobcat pro tabletová zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?