Hlavní navigace

Tři důvody, proč rostou útoky na sociální sítě

10. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Tommi - Fotolia.com
A k tomu pět způsobů, jak se těmto útokům účinně bránit.

Popularita a vliv sociálních médií rostou světelnou rychlostí. Nedávné události přitom ukázaly, že s tímto fenoménem je spojeno nejen mnoho dobrého, ale také mnoho zlého. Významnou roli sehrály sociální sítě třeba při bombovém útoku během bostonského maratonu, kdy sloužily jako informační kanál, který pomohl k rychlému uklidnění situace.

Na druhou stranu si prostor sociálních médií oblíbili také různí zločinci působící v kybernetickém prostoru. Okamžitě po bostonském masakru tak začaly vznikat falešné profily charitativních organizací, které se snažily z lidí vylákat peníze pod záminkou pomoci obětem masakru.

Nedávné nabourání účtu organizace Associated Press zase ukázalo, jak moc sociální média ovlivňují současný svět. Po zveřejnění informace, že americký prezident Barack Obama byl zraněn při bombovém útoky v Bílém domě, klesly ceny na akciovém trhu.

Sociální sítě zkrátka změnily způsob, jakým spolu lidé komunikují a obchodují. Tato změna s sebou přináší rizika, kterým je třeba se bránit. Abychom však mohli přijmout účinná opatření, je nutné nejprve pochopit, proč útočníky vůbec sociální média tak lákají. Zde jsou tři hlavní důvody.

1. Protože existují
Proč lupiče přitahují banky? Protože tam jsou peníze. Proč útočníky přitahují sociální sítě? Protože tam jsou lidé, popřípadě jejich data. Tyto sítě mají milióny uživatelů, kteří s ostatními sdílejí své informace. Pro útočníky jde o obrovský zdroj dat s velkým potenciálem.

2. Kdo nesdílí, jako by nebyl
Lidé rádi sdílejí a často je jim jedno, s kým sdílejí. Čím více informací přitom zveřejní, tím více mají útočníci dat potřebných pro zneužití jiných účtů, prolomení hesel nebo odcizení identity. Jednou z nejběžnějších metod je cílený phishing, při kterém se útočníky snaží získat na svou potenciální oběť získat co nejvíce informací a přizpůsobit jim svůj útok.

3. Snadné šíření malwaru
Sociální média slouží jako primární kanál pro šíření škodlivého softwaru. Podle zprávy Symantec Internet Security Threat je 43 % útoků realizovaných prostřednictvím sociálních sítí nějakým způsobem spojeno s malwarem.

Bezpečnost a ochrana na sociálních sítích jsou v první řadě otázkou chování samotných uživatelů. Použité technologie hrají až druhou roli. Některé z níže uvedených tipů zřejmě nebudete číst poprvé, přesto je nutné se k nim opětovně vracet, protože je mnozí stále nevzali na vědomí.

1. Vytvořte si silné heslo a pro každý účet používejte jiné
Používáním stejných hesel na více účtech roste zranitelnost těchto účtů. Když padne jeden účet, padnou všechny.

2. Dvakrát si rozmyslete sdílení informací
Měli byste sdílet pouze takové informace, o které byste se podělili i s naprosto neznámým člověkem.

3. Organizace by měla mít pravidla pro zaměstnance
Pravidla pro chování pracovníků na sociálních sítích by měla jasně stanovit, jaký typ informací je možné sdílet a kdo je může sdílet.

4. Zabezpečte svůj počítač
Ujistěte se, že každé vaše zařízení s připojením k internetu používá aktualizované bezpečnostní nástroje a poslední verze aplikací a operačních systémů.

5. Dávejte pozor na to, co stahujete
Některé sociální sítě umožňují přidání nebo instalaci aplikací třetích stran, například her. Jejich přijetím jim můžete dát plný přístup k vašemu účtu a sdíleným informacím. Toho samozřejmě zneužívají útočníci, kteří vytvářejí vlastní podvodné aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?