Hlavní navigace

Tři start-upy zkusí štěstí v USA

2. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © willibetz
Czech ICT Incubator posílá inovativní start-upy do Silicon Valley. Jeho třetí běh poslal do mekky startupů tyto nadějné české podnikatele – BattSwap, Lumitrix a Simplity.

Czech ICT Incubator startupům poskytuje nejen kancelářské prostory na 3 měsíce, ale také mentoring od široké škály expertů a zkušených podnikatelů. Vše v hodnotě 6 500 dolarů je bez nároku na podíl ve firmě. Do třetího běhu programu se přihlásilo 25 účastníků – konečné vítěze vybírala 9 členná odborná porota složená ze zástupců partnerů programu ze společností ČEZ, Rockaway, Strv, MSD IT Global Innovation Centre, J&T Ventures, Microsoft a GISTin UP.

„Kvalita přihlášených startupů byla opět vysoká, stejně tak jejich pestrost. Oproti minulému kolu byl ale zásadní posun v kvalitě samotných pitchů, startupy se opravdu uměly prodat. To je skvělé, protože to je často klíčové pro zhodnocení pobytu v Silicon Valley i další rozvoj firmy,“ uvádí Ladislav Bárta, odpovědný za inovace ve společnosti ČEZ.

Vítězný tým BattSwap se může pochlubit světově nejrychlejším komplexním řešením pro automatickou výměnu baterie v elektromobilech a samořiditelných vozech.

„Během dvoutýdenního pobytu v Silicon Valley jsme podepsali několik memorand o spolupráci s předními hráči, což dokládá velký zájem o BattSwap technologii. Díky podpoře z programu můžeme během tříměsíčního pobytu získat profesionální zázemí a mentoring pro jednání s investory, zákazníky a partnery,“ zhodnotil přínos Czech ICT Incubator Radek Janků, ředitel BattSwapu.

Dalším vítězným týmem se stala společnost Lumitrix nabízející unikátní vybavení a řešení pro videomapping v městském prostředí.

„Možnost vycestovat do Sillicon Valley s programem Czech ICT Incubator je unikátní příležitostí naučit se metodiku, pochytit inspiraci a získat zkušenosti od špiček virtuálního byznysu současnosti. Jsme rádi, že jsme porotu zaujali svým přístupem k inovacím, a těšíme se na účast v tříměsíční baráži o postup do první startupové ligy,“ uvádí Lukáš Brus, CEO společnosti Lumitrix.

Kromě dvou vítězných týmů pojede do Silicon Valley i společnost Simplity, nejrychleji rostoucí IT firma v oblasti střední a východní Evropy podle společnosti Deloitte. Ta dostala speciální cenu poroty a program ji bude hledat vhodné partnery a mentory v Silicon Valley.

„Jsme moc rádi, že můžeme pomoci začínajícím podnikatelům uspět s jejich nápady a otestovat a prosadit je v dynamickém prostředí Silicon Valley. Věřím, že zkušenosti a kontakty, které si vítězové přivezou ze Silicon Valley, je posunou v jejich podnikání v Čechách dále, tak jako se to stalo u předchozích finalistů,“ říká generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

„Program Czech ICT Incubator poskytuje jedinečnou šanci pro české start-upy na expanzi na americký a globální trh. Díky spolupráci s potenciálními partnery a mentory se otevírají startupům zcela nové možnosti expanze, ze kterých bude mít přínos i celý startupový ekosystém,“ říká k programu Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance.

Vítězi druhého kola Czech ICT Incubator, společnosti Travelove, pomohl pobyt v San Francisku k přehodnocení strategie, produktu a celkového směřování.

příloha_ovladnete_sva_data

„Během našeho pobytu jsme se dokázali naučit hodně od ostatních startupů. Pracovat kolem řady úspěšných, ale i neúspěšných firem, nám pomohlo identifikovat čtyři velké problémy, na kterých v Travelove momentálně pracujeme. O většině z nich se můžete dočíst ve startupových knížkách, ale plně je dokážete pochopit, až když si tím sami projdete.“ Komentuje účast v Czech ICT Incubator Kateřina Mikulková, spoluzakladatelka startupu Travelove.

Ve finálovém kole se kromě vítězných projektů prezentovalo před porotou 9 startupů: Factorify, Databreakres, ShopSys, SmartMeter, Traffika, Accent Artisan, Procrastination.com, 101touch, a Rada Building.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku