Hlavní navigace

TrustPort Internet Gateway

2. 10. 2006

Sdílet

Moderní ochrana proti spamu, virům a spywaru na vstupní bráně

V záplavě překvapení letošního ročníku Invexu se objevila novinka od brněnské společnosti AEC. Přesněji: novinky dvě: nová verze TrustPort Internet Gateway a ocenění antivirového modulu TrustPort Antivirus časopisem Virus Bulletin (www.virusbtn.com).
Dosažení špičky v hustém poli konkurence naznačuje, že stojí za to podívat se na řešení TrustPort Internet Gateway podrobněji. Jedná se o bezpečnostní software, který zajišťuje ochranu před viry, spamem, spywarem a jinými škodlivými kódy na úrovni vstupní brány do internetu pro e-mailové i webové rozhraní. Již při prvním pohledu uživatele zaujme velmi moderně a přehledně ztvárněné GUI, které slouží ke kompletní administraci přes webové rozhraní.
Uživatel získá v základní verzi produktu několik skenovacích motorů (dva antivirové - Norman a AVG, jeden antispywarový - Ewido). Za příplatek se dodává další antivirový skenovací motor BitDefender. Integrace antispywarového skenovacího motoru přináší možnost blokovat spyware, adware a obecně malware již na úrovni internetové brány, čímž se bezpečnost lokální sítě významným způsobem zvyšuje.
Mezi hlavní výhody řešení patří vysoká rychlost zpracování dat. Tato vlastnost se naplno projevuje v počtu 15-20 zpracovaných (detekce ham/spam) e-mailů za sekundu v závislosti na použitém stroji. Jak by jistě potvrdilo mnoho administrátorů, tato dvouciferná (!) hodnota je u většiny podobných nástrojů spíše z říše snů než realitou. Zmíněné vlastnosti je dosaženo díky optimalizaci samoučícího se Bayesovského filtru a použitím jednoduchých a hlavně rychlých metod detekce spamu, jako jsou black a white listy nebo graylisting. Pro boj s moderními metodami spamu ve formě obrázků (JPG, PNG, GIF apod.) použila společnost AEC novou sofistikovanou metodu na rozpoznávání známých vzorků v obraze, "Matrix Twins".
TrustPort Internet Gateway samozřejmě obsahuje i standardní nástroje, které zpříjemňují administrátorům správu sítě i uživatelů. Jedná se především o řízení přístupu uživatelů nebo filtrování http přístupu. Za zmínku stojí možnosti logování, na jehož základě lze provádět podrobné statistiky a vyhodnocení provozu na síti za dané období. Pomůcka pro sledování nároků systému - Watch Dog - dokáže v případě urgentní systémové události zaslat e-mail na požadovanou adresu.
Výše uvedený výčet nejdůležitějších vlastností zdaleka neobsahuje všechny možnosti a funkce, které dané řešení nabízí. Svou komplexností, jednoduchostí obsluhy a nasazení a zejména svojí účinností představuje tento produkt vskutku dobrého pomocníka nejen pro správce lokálních sítí, ale i např. pro internetové providery. Díky svým nepopiratelným kladům si jistě najde mnoho společností, které bude chránit. Nabízené řešení nemá v mnoha aspektech ve světě GNU konkurenci.


TrustPort Internetn
Gatewayn
+ rychlost a účinnost detekce
+ přehledné uživatelské rozhraní
+ práce s karanténou
+ podrobné statistiky a grafy
+ cena
- nepodporuje Linux
- někdy až příliš rozsáhlé
konfigurační možnosti

K recenzi poskytla firma:
AEC, spol. s r. o., www.aec.cz
Cena: 9 493 Kč bez DPH
(11 licencí s podporou na 1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku