Hlavní navigace

Twitter si vyhradil právo cenzurovat tweety

28. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © ima - Fotolia.com
Mikroblogovací služba Twitter se přizpůsobí zákonům každého státu. Závadné příspěvky se tak mohou stát pro některé uživatele z problematických zemí neviditelnými.

Kontroverzní změnu vysvětlují pracovníci Twitteru na oficiálním blogu a nesnaží se přitom ani nic skrývat. Cílem je prý přizpůsobit službu tak, aby odpovídala zákonům a zvyklostem každé země, což v mnoha případech úzce souvisí i s omezenou svobodou projevu.

Byla to přitom právě sociální síť Twitter, která v minulosti sloužila k šíření poselství disentu a organizaci masových demonstrací, které nakonec vedly k pádu hned několika autoritativních režimů. Síla Twitteru se naplno ukázala hlavně při tzv. arabském jaru, během kterého proběhly revoluce v Egyptě, Tunisku a dalších zemích. Není proto divu, že Twitter leží mnoha vládám v žaludku. Dostat se na něj třeba v Číně je velmi obtížné.

Majitelé Twitteru se však nové role šiřitelů svobody slova zřejmě lekli a udělali něco zcela jiného, než se od nich očekávalo. Nově umožní cenzuru zpráv od uživatelů, kteří píší v rozporu se zákony či, jak píše samotný Twitter, s lokálními standardy dané země. Řešení spočívá v tom, že cenzura bude probíhat jen lokálně. Tweet tedy bude nedostupný pouze pro uživatele v zemi, z které pochází autor, ale zůstane viditelný pro všechny ostatní. Když administrátoři nějaký tweet odstraní, ostatní uživatelé v dané oblasti místo něj uvidí jen oznámení o odepřeném přístupu.

„S tím, jak rosteme v mezinárodním měřítku, vstupujeme na nové trhy, které však mají různé představy o tom, co je to svoboda projevu,“ píše se na blogu. „Některé země se od našich ideálů liší tak moc, že v nich nebudeme schopni nikdy existovat. Jiné se tolik neliší, ale z historických či kulturních důvodů jsou citlivé na určitý typ obsahu.“ Jako příklad Twitter uvádí Německo a Francii, kde podle něj mají problém s nacistickou tématikou.

Společnost podle svých slov nástrojů pro cenzuru zatím nevyužila. „Snažíme se, aby byl obsah vždy a všude dostupný, jak jen je to možné. Pokud to ale nepůjde, dáme o tom alespoň vědět,“ slíbuje Twitter.

Byl pro vás článek přínosný?