Hlavní navigace

Účetní program pomáhá podnikatelům v jejich rozvoji

15. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kdo se pustí do podnikání, musí podle platných zákonů vést účetnictví, nebo daňovou evidenci. Pro tento účel může využít některý z účetních programů, pokud si chce vše spravovat sám. Na výběr je jich celá řada, a některé jsou dokonce zdarma. Pro který se rozhodnout?

Účetnictví vlastními silami, nebo s pomocí účetní?

Možná si řeknete, že pro těch pár faktur nemá cenu si najímat externí účetní, která by vám pak také vypracovala daňové přiznání. Je pravda, že moderní účetní programy jsou natolik intuitivní, že se s nimi pracuje velmi dobře. Tedy za předpokladu, že se podnikatel orientuje v daňových zákonech a předpisech. S pomocí takového programu si může pak vést přehled pohledávek a závazků, skladu i majetku vlastními silami. Zabere to však jistý čas, takže v některých případech je opravdu lepší využít služeb profesionálních účetních. Na jejich pomoc by podnikatel měl myslet i tehdy, kdy daním a účetnictví vůbec nerozumí. Vyhne se tak chybám, které by mohl svou nevědomostí způsobit.

příloha_ovladnete_sva_data

Účetní programy zdarma

Nabídka účetních programů na trhu počítá i s variantami, jež jsou zadarmo. Jsou ideální pro rozjezd podnikání. Obvykle nabízejí vše, co běžný program, avšak s omezením počtu faktur, které je možné zdarma zpracovat. Dříve nebo později si podnikatel stejně bude muset pořídit program pro účtování placený.

Nejoblíbenější účetní programy

Pohoda a Money S3 patří v současné době mezi nejoblíbenější účetní programy. Jejich výhodou je možnost si vybrat přesně variantu, která vám vyhovuje, a nekupovat hned kompletní balíček služeb, které byste hned nevyužili. S růstem podnikatelské činnosti pak lze dokoupit to, co je důležité. Klidně tedy můžete začít s fakturací a později si zaplatit také třeba za mzdy a personalistiku. S placeným účetním programem máte také k dispozici aktualizace, které reagují na změny v zákonech.

Byl pro vás článek přínosný?