Hlavní navigace

Úložné pásky mají budoucnost, ukázala novinka IBM a Fujitsu

10. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Leo - Fotolia.com
Společnostem IBM a Fujifilm se podařilo na standardní páskovou catridge o velikosti dlaně vtěsnat 220 TB dat. Ukázaly tak, že se s těmito médii musí nadále počítat.

Na nový prototyp pásky Fujifilmu a IBM je tak možné umístit 88x větší množství dat, než na standardizované pásky LTO-6 (Linear Tape-Open), které využívají cartridge o stejné velikosti. Běžná páska LTO-6 uložená v catridge o velikosti 10 x 10 x 2 centimetry přitom standardně pojme okolo 2,5 GB dat.

I když se podle Marka Lantze z IBM se nová technologie na trhu neobjeví ještě několik let, testy ukazují, že i pásky mají stále budoucnost - jejich hlavní výhodou je to, že na rozdíl od jiných médií umí data kvalitně uchovávat po dlouhou dobu.

Páska je v současné době nejlevnějším médiem k ukládání dat a její cena je ve srovnání s pevnými disky a SSD několikanásobně nižší. Na druhou stranu čtení dat z pásky probíhá velmi pomalu a je proto ideální k archivování velkého množství dat, které se často používají.

příloha_ovladnete_sva_data

IBM tento týden prezentuje výhody pásky jako média k ukládání dat prezentuje na veletrhu National Association of Broadcasters v Las Vegas. Podle Lanze se hustota pásek zdvojnásobuje asi každé dva roky a očekává se, že tento vývoj bude pokračovat i během další dekády.

Bohužel však nějakou dobu trvá, než se novinky dostanou z laboratoří technologických společností na trh. Například pásky vyvinuté IBM v roce 2007 se na trh dostávají až nyní a podle Lanze je tak pravděpodobné, že u prototypu prezentovaného v současné době bude prodleva podobná.

Představitelé IBM navíc upozornili na to, že jakmile se nové pásky dostanou na trh, s největší pravděpodobností nebudou mít z důvodu zaručení zpětné kompatibility tak velkou kapacitu, jaké bylo dosaženo při testování v laboratořích.

Byl pro vás článek přínosný?