Hlavní navigace

Ultrabooky brzy dostanou Full HD displeje

27. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Velcí výrobci ultrabooků prý dokončují přípravu nových displejů s podporou Full HD rozlišení 1080p pro další generaci ultrabooků.

Mělo by tak jít o další znak, který by ultrabooky odlišil o levnějších modelů notebooků na trhu a tyto přístroje by mohly nabídnout další exkluzivní vlastnost. Výrobci totiž hledají všemožné způsoby, jak ultrabooky na trhu zatraktivnit, protože jejich ceny jsou nastaveny tak, že pro většinu kupujících nejsou zajímavé a prodeje neodpovídají očekáváním. Více viz článek Ultrabooky se na trhu neprosazují, problémem je cena.

Podle interních zdrojů velkých výrobců notebooků Acer a Asus pracují tyto firmy na nových displejích s podporou Full HD rozlišení, které by měly posunout možnosti zobrazování opět o krok dále. Ty by se navíc mohly objevit již začátkem příštího roku, pravděpodobně v ultraboocích osazených novou generací 22nm procesorů od Intelu. S větším rozlišením displeje pak plánuje přijít i Apple u třetí generace tabletu iPad, který by měl nabídnout 2 048 x 1 536 bodů, což je čtyřnásobek rozlišení oproti první a druhé generaci, takže na výrobce notebooků je logicky kladen vyšší tlak.

Většina dnešních ultrabooků s displejem o úhlopříčce 13“ podporuje rozlišení jen 1 366 x 768 bodů, které není ovšem na seriózní práci příliš ideální (ale stalo se da facto standardem kvůli nižší výrobní ceně displejů s poměrem stran 16:9), některé dražší modely pak disponují i rozlišením 1 600 x 900 bodů, což je ale stále méně, než klasické Full HD rozlišení. Pro srovnání MacBook Air od Applu disponuje rozlišením 1 440 x 900 bodů.

Je pravda, že několik 13“ modelů na trhu s Full HD displejem lze na trhu objevit, jako třeba Sony Vaio Z, ovšem jeho cena je neuvěřitelných 2 500 dolarů, což je téměř trojnásobek průměrné ceny ultrabooku. Acer a Asus proto chtějí nabídnout Full HD za dostupnější cenu, i když lze předpokládat, že i jejich modely s tímto displejem budou příplatkové a podle analytiků je potřeba cenu ultrabooků pro jejich větší rozšíření naopak snižovat a ne zvyšovat.

Byl pro vás článek přínosný?