Hlavní navigace

Ultratenké solární články: Dají se omotat kolem tužky

22. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © trek6500
Nová technologie velmi tenkých, ohebných fotovoltaických článků, by mohla přinést sílu sluneční energie k mnoha rozličným zařízením.

Vědcům z Jižní Koreji se podařilo vyrobit fotovoltaické články natolik tenké, že jdou skutečně omotat kolem tužky.

Články jsou vykonstruovány na flexibilním substrátu, který je pouhý jeden mikrometr silný – tedy minimálně o polovinu tenčí, než jiné „tenké“ solární články, a stokrát tenčí než standardní články. V porovnání je i takový lidský vlas tlustý – má 100 mikrometrů.

Tým z Institutu vědy a technologie v Gwangju dokázal takto ztenčit články tím, že články přímo „připojili“ k substrátu bez použití pojivové hmoty.

K substrátu jsou články natlačeny – i to je rozdíl, neboť obvykle se k připojení využívá tepelná síla, nikoli tlak.

Po otestování těchto nových článků vyšlo najevo, že je lze téměř přeložit napůl: Jdou obmotat kolem předmětu s poloměrrem pouhých 1,4 milimetry.

příloha_ovladnete_sva_data

Doprovodnou studii k práci vědci publikovali v pondělí v časopise Applied Physics Letters, publikaci Amerického institutu fyziky.

Fotovoltaické, neboli solární články se běžně využívají jako zdroj energie pro několik různých druhů velkých elektronických zařízení, ale jejich využití u spotřebního zboží, jako jsou různé technické vychytávky nebo i auta, bylo dosud notně limitováno. Částečně kvůli menší ploše, na kterou je možné články umístit, a částečně proto, že tyto produkty mají různě nerovné povrchy. Nové panely by mohly všechna tato omezení snadno překonat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku