Hlavní navigace

Únor 2008: Nebezpečí z internetu ve znamení nevyžádané reklamy

16. 3. 2008

Sdílet

Globálně i lokálně se podle společnosti Eset v minulém měsíci nejvíce šířil adware, tedy škodlivé kódy doručující na počítače uživatelů nevyžádanou reklamu.

Globálně i lokálně se podle společnosti Eset v minulém měsíci nejvíce šířil adware, tedy škodlivé kódy doručující na počítače uživatelů nevyžádanou reklamu.

Statistický systém Eset ThreatSense.Net, který je součástí bezpečnostních řešení Eset a sbírá statistické balíčky obsahující informace o typu a počtu infiltrací zachycených na počítačích 20 miliónů dobrovolných uživatelů, vyhodnotil v únoru 2008 za nejvíc rozšířenou hrozbu směs škodlivých kódů, které Eset detekuje jako INF/Autorun (9,43 %).

Stejně jako v lednu 2008, obsadil i v únoru INF/Autorun první místo a dosáhl alarmující hranice téměř 10 % z celkového počtu všech zachycených hrozeb. INF/Autorun je směs počítačových hrozeb využívajících soubor autorun.inf jako prostředek k napadení počítače. Tento soubor obsahuje informace umožňující automatický start programů poté, co je vyměnitelné médium (typicky USB disk, CD či DVD) vloženo do počítače.

V průběhu února INF/Autorun získal agilního konkurenta. Druhé místo obsadila hrozba označovaná jako WIN32/Adware.SearchAid, která ještě v lednu nebyla vůbec detekovaná, aby za jediný měsíc dosáhla 8,05 % celosvětové rozšířenosti. Jedná se o varianty adware, které modifikují výsledky vyhledávání (reklamy) nebo podsouvají uživateli vlastní vyhledávače. Podobná aplikace s označením Win32/Toolbar.MyWebSearch (3,11 %) skončila na třetím místě.

Pětici globálně nejrozšířenějších hrozeb uzavírají agresivní infiltrace Win32/AdwareVirtumonde (2,09 %) a Win32/Adware.Virtumonde.FP (1,69 %), které způsobují otevírání pop-up oken s nevyžádanou reklamou a snaží se vyhnout detekci antivirových programů.

Globální hrozby - únor 2008
Zdroj: Eset ThreatSense.Net




Virové hrozby v ČR – únor 2008

V únoru se v České republice nejvíce šířil adware pod označením Win32/Adware.SearchAid (7,68 %), kdy společně s již druhým jmenovaným nováčkem Win32/Toolbar.MyWebSearch (2,75 %) obsadil první dvě místa. Celosvětově nejrozšířenější INF/Autorun virus sice útočil na české počítače téměř třikrát častěji než v lednu tohoto roku a postoupil z osmnáctého na třetí místo žebříčku s 2,74 %.

Hrozby v Česku - únor 2008
Zdroj: Eset ThreatSense.Net

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku