Hlavní navigace

USA a EU jsou blízko dohodě o ochraně dat

26. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © higyou - Fotolia.com
Občanům členských států EU, jejichž osobní data jsou přenášena do USA, by se brzy mohlo dostat stejné právní ochrany jako tamním uživatelům.

Již několik let se snaží zástupci Spojených států a Evropské unie dosáhnout dohody v oblasti vzájemné ochrany dat putujících přes oceán do Evropy a naopak. Ačkoliv našli společnou řeč téměř v 95 % diskutovaných otázek, uzavření dohody dosud bránil poslední bod. Tím je požadavek na rovné zacházení s evropskými uživateli v případě, že v USA dojde ke zneužití jejich dat.

V Evropské unii se totiž na příslušné orgány mohou obrátit nejen její občané, ale i občané USA. Americké právo naproti tomu tuto možnost garantuje jen amerických občanům.

To se má nyní změnit. Na schůzce představitelů evropské Rady pro spravedlnost a vnitřní věci a jejich amerických protějšků generální prokurátor USA Eric Holder oznámil, že Obamova administrativa má v úmyslu rozšířit diskutovanou právní ochranu v oblasti elektronických dat i na evropské uživatele.

„Ve světě globalizovaného zločinu a terorismu můžeme chránit naše občany, pouze pokud budeme postupovat společně. Sem patří i sdílení informací v oblasti vymáhání práva. Na obou stranách Atlantiku máme s ochranou informací bohaté zkušenosti, ale stále je zde prostor na zlepšení,“ řekl Holder na tiskové konferenci.

Vzájemná ochrana se má týkat nejen informací využívaných při konkrétních vyšetřováních, ale také shromažďování dat přenášených například tím, jak lidé cestují mezi oběma kontinenty, nebo dat, která banky získávají při realizaci mezinárodních peněžních převodů.

příloha_ovladnete_sva_data

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová přivítala Holderova slova s nadšením. Jde podle ní o významný krok. Nyní je prý ale důležité, aby toto oznámení bylo co nejrychleji převedeno do legislativní podoby a potvrdilo se tak, že nejde jen o planá slova. Evropská unie podle Redingové hodlá dohlédnout také na to, aby s uživatelskými daty bylo nakládáno úměrně dané situaci. Například s údaji oběti zločinu by tak nemělo být zacházeno stejně jako s daty pachatele.

 

Byl pro vás článek přínosný?