Hlavní navigace

V Česku je první nádraží ovládané plně na dálku

1. 2. 2023

Sdílet

 Autor: © metlion - Adobe Stock
První čistě bezobslužné vlakové nádraží, které je zabezpečené na dálku, testuje Správa železnic (SŽ). Nachází se ve Stráži nad Ohří v Karlovarském kraji a podle provozovatele představuje budoucnost nádraží bez výpravčích a pokladních.

V rámci pilotního projektu automaticky zamyká a odemyká nádražní budovu a příchod k vlakovým nástupištím časový zámek. Vnitřní prostory budovy jsou vybavené monitorovacím kamerovým systémem napojeným na vzdálený pult ostrahy (SOC) firmy Securitas CZ.

Co si myslíte o samoobslužných dopravních stanicích a nádražích

Budova se automaticky zamkne určitou dobu po příjezdu posledního vlakového spoje a po předchozí vizuální kontrole čekárny operátorem SOC a odemyká se s dostatečným časovým předstihem před příjezdem prvního ranního spoje.

Před nasazením tohoto řešení budovu odemykali a zamykali pracovníci najaté výjezdové služby, kteří ale mohli být odvoláni na jiný mimořádný výjezd a cestující se pak nemohli dostat do budovy nádraží a k nástupišti.

Automatizovaná vzdálená správa a monitoring budovy nádraží umožňují objekt zamykat a odemykat dle potřeby (stabilně se nastaví automatický čas zamykání a odemykání, ale operátor SOC může odemykat a zamykat i mimo tyto určené časy), přičemž prostory čekárny a vstupních dveří jsou v době, kdy je objekt uzamčen, pod neustálou kontrolou monitorovacích kamer.

příloha_ovladnete_sva_data

Toto řešení je podle prvních zkušeností efektivnější, nezávisí na fyzické přítomnosti mobilní jednotky a je také finančně míň náročné.

„Přibývá nádraží, na kterých už nepracují žádní dopravní zaměstnanci. Přesto i v nich chceme nabízet cestujícím příjemné prostředí při čekání na vlak. Věřím, že se díky zkušenostem ze Stráže nad Ohří podaří rozšířit tento systém i na další naše nádraží,“ dodává ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení Správy železnic Vladimír Abraham.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?