Hlavní navigace

V USA vznikl nový superpočítač s výkonem 20 petaflopů

30. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Fernando Madeira - Fotolia.com
Superpočítač s názvem Titan by mohl být označen za nejvýkonnější počítač na světě.

Americká vládní organizace Oak Ridge National Laboratory (ORNL) v pondělí dokončila instalaci 20petaflopového superpočítače Titan, s jehož pomocí chtějí USA zvýšit svůj náskok před Čínou nebo Japonskem. Superpočítač podle slov jeho tvůrců dokáže zpracovat až neuvěřitelných 20 biliónů výpočtů za sekundu. Zařízení je tak více než desetkrát rychlejší než jeho předchůdce Jaguar, který byl od roku 2009 považován za nejrychlejší počítač na světě, než jej v červnu 2010 překonal Tianhe-1A umístěný v čínském Tianjinu.

K vybudování Titanu došlo jen několik týdnů před vydáním aktualizované zprávy Top500, seznamu 500 nejvýkonnějších počítačů na světě. V červnovém vydání seznamu byl na první pozici umístěn superpočítač Sequoia umístěný v kalifornské národní laboratoři Lawrence Livermora, který disponuje výkonem přes 16 petaflopů. „Americká konkurenceschopnost je velmi důležitá pro globální i národní bezpečnost,“ řekl Jeffrey Nichols z ORNL.

Země jako Japonsko nebo Čína podle Nicholse rychle dohánějí superpočítače z první pětky (japonský superpočítač „K“ byl dokonce podle seznamu TOP500 ještě v loňském roce nejvýkonnějším strojem na světě), ovšem USA jsou prý ve využívání potenciálu mimořádně výkonných počítačů mnohem efektivnější. Na rozdíl třeba od Číny, která pouze vybuduje superpočítač a následně jej za poplatek nabízí k používání, Titan má být více přístupný přínosným projektům. ORNL prý neustále přijímá návrhy od vědců na využití superpočítače a každý rok vybere 40 z nich. Vybraní vědci za použití zařízení platit nemusí.

Titan bude možné použít k výzkumům z různých vědeckých oblastí – biotechnologií, klimatu, energetiky či vesmíru. Například samotné ORNL se zabývá možnostmi snížení emisí vypouštěných spalovacími motory. Vždy jde prý o projekty, ze kterých může těžit celá ekonomika USA.

Co se technických parametrů Titanu týče, superpočítač obsahuje 18 688 16jádrových procesorů Opteron 6274 od AMD a stejný počet grafických procesorových jednotek Nvidia Tesla K20. Titan je vestavěn do 200 serverových skříní, což je stejný počet jako v případě Jaguaru. Superpočítač disponuje 700 TB paměti a spotřebuje asi 9 megawattů – roční náklady na energie budou činit odhadem asi 10 miliónů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?