Hlavní navigace

Vakcíny na covid-19 jsou nabízeny i na darknetu

24. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na odvrácené straně internetu vzkvétá obchod s vakcínami a očkovací dokumentací.

Na darknetu jsou prodávány falešné negativní testy na covid-19, očkovací pasy, ale i samotné vakcíny, informuje BBC. Ceny se různí dle výrobce, dávku vakcíny však lze sehnat od 500 do 750 dolarů, tedy v přepočtu za 11 až 16,5 tisíce korun. Potvrzení o očkování anonymní prodejci nabízejí v průměru za 150 dolarů, tedy za necelé 3500 korun.

Patrný je na darknetu rovněž strmý nárůst inzerce související právě s koronavirem, od ledna se dle bezpečnostní společnosti Check Point ztrojnásobil. Prodejci jsou nejčastěji z USA, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Ruska, někteří z nich nabízejí doručení do druhého dne, jiní dokonce množstevní slevy.

„Negativní covid testy pro turisty cestující do zahraničí či pro uchazeče o práci. Kupte dva a třetí dostanete zdarma,“ stojí v jednom z takových inzerátů.

Že je na darknetu nabízena falešná dokumentace související s koronavirem není dle Check Pointu překvapivé, stejně jako nepřekvapiví preferovaná platba Bitcoinem, s níž lze prodejce jen obtížně vysledovat. Když zaměstnanci společnosti prodejce s předstíraným zájmem o zfalšovaný negativní test kontaktovali, byly po nich vyžadováno pouze jméno a data, kdy měl být takový test proveden.

„Bez obav, je to naše práce. Už jsme takových testů vyhotovili spoustu a všechny prošly,“ stálo ve zprávě padělatelů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Lidé si musí uvědomit, že snaha získat vakcínu, očkovací průkaz nebo negativní test neoficiální cestou je extrémně riskantní, jelikož podvodníky zajímají hlavně vaše peníze a informace o vaší identitě, které následně mohou zneužít,“ varuje Oded Vanunu ze společnosti Check Point.

Jeho tým si prý v rámci výzkumu od jednoho prodejce koupil za 750 dolarů vakcínu od firmy Sinopharm, dosud ji však neobdržel a nebyl tak schopen ověřit její pravost.

Byl pro vás článek přínosný?