Hlavní navigace

Ve Windows 11 poběží androidí aplikace. Už se to testuje!

22. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Očekávaná funkcionalita se konečně dostala do fáze testování.

Windows 11 se konečně dočkaly podpory androidových aplikací, kterou Microsoft avizoval už s představením systému, jeho součástí však v době vydání nebyla. Ačkoliv zatím je tato funkcionalita pouze ve fázi testování a jen pro vybrané uživatele programu Windows Insider, jmenovitě americké uživatele v Beta kanálu testující momentálně Windows 11 Build 22000.xxx. Do Dev kanálu podpora zatím zahrnuta není, Microsoft však slibuje, že i jeho uživatelé se jí brzy dočkají.

Microsoft připomíná, že funkcionalita je postavena na komponentu zvaném Windows Subsystem for Android, který oprávnění uživatelé najdou ve Start menu; podobně jako Windows Subsystem for Linux běží v systému Hyper-V Virtual Machine.

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelé mohou androidové aplikace ve Windows používat stejně jako kterékoliv jiné. To znamená, že je lze připínat, spouštět jich více naráz, lze mezi nimi snadno přepínat a podporují taky notifikace Centra akcí. Zásadní je též to, že obsah z nich můžete kopírovat/vyjímat a přenášet napříč, včetně Windows aplikací. Dle vyjádření Microsoftu je přístupnost a snadnost používání jednou z jeho předních priorit.

Výběr androidových aplikací, které mohou vybraní uživatelé testovat, je zatím omezený – jde asi o padesát aplikací – další však budou postupně přibývat. Microsoft také přiznal, že už v první fázi zaznamenal například potíže související s nastavením kamery či zpomalování systému při spuštění více aplikací. Dobrá zpráva však je, že testování vůbec začalo a dá se očekávat, že v nejbližších měsících bude přibývat jak podpora více aplikací, tak zpřístupnění testování více uživatelům.

Byl pro vás článek přínosný?