Hlavní navigace

Vědci vytvořili miniaturní milimetrový počítač

25. 2. 2011

Sdílet

Výzkumníci z Michiganské univerzity se pochlubili prvním prototypem milimetrového výpočetního systému.

Počítač, kódově pojmenovaný Phoenix, svými součástkami zabírá prostor o velikosti asi jednoho milimetru krychlového. To odpovídá i jeho původnímu využití, což je sledování nitroočního tlaku při zeleném zákalu. „Skutečně jde o první výpočetní systém takové velikosti,“ říká jeden ze spoluautorů, Dennis Sylvester z Michiganské univerzity.

Systém se skládá z nízkoenergetického mikroprocesoru, tlakového snímače, paměti, tenké baterie, solárního článku a zařízení pro bezdrátový přenos dat. Čip používá energeticky úspornou architekturu s extrémním režimem spánku, kdy je počítač napájen pouze na krátkou dobu vždy po 15 minutách. Při přechodu do pracovního režimu čip spotřebuje pouhých 5,3 nanoWattů. Dobíjení baterie pak probíhá přes fotovoltaický systém, který pro plné nabití potřebuje 10 hodin méně intenzivního světla nebo 1,5 hodiny plného slunečního svitu.

Podle vědců by mikropočítače vybavené technologií pro bezdrátový přenos dat mohly být v budoucnosti používány také pro sledování znečistění a monitoring strukturální integrity. Počítá se i s jejich implementací do běžně používaných produktů. „Naše práce je jedinečná v tom, že přemýšlíme o kompletním systému, jehož komponenty jsou energeticky úsporné. Můžeme shromažďovat data, ukládat je a přenášet. Možnosti využití systémů takové velikosti jsou nekonečné,“ vysvětluje Sylvestr. 

Byl pro vás článek přínosný?