Hlavní navigace

Vědci z MIT vytvořili revoluční hybridní čip

23. 9. 2009

Sdílet

Vědci z massachusettského technologického institutu (MIT) použili kombinaci křemíku a nitridu galia, tvrdého materiálu často používaného v diodách LED, na vytvoření hybridního mikročipu, který má být menší, rychlejší a efektivnější, než dnešní procesory.

Podle MIT se vědeckým pracovníkům podařilo vsadit nitrid galia přímo do křemíkového substrátu, tedy základní vrstvy. Stejný křemíkový substrát je přitom již používán i v polovodičovém průmyslu, takže hybridní čip by bylo možné vytvářet s použitím dnešních výrobních postupů. Nedošlo by tak ke zvýšení nákladů, se kterými by se jinak muselo počítat při použití rozdílných substrátů.

„S několika výrobci již vedeme diskusi o možné komercializaci této technologie a výrobě složitějších obvodů“ říká Palacios a dodává, že to může trvat i několik let, než dojde k uvedení této technologie na trh.

Na vytvoření takového hybridního mikročipu, který by čipovým tvůrcům pomohl udržet naživu známý Mooreův zákon, pracují výzkumníci na celém světě již po desetiletí. Tato více než 40 let stará předpověď Gordona Moora tvrdí, že počet tranzistorů na jednom čipu se zdvojnásobí každé dva roky.

Doposud se tato předpověď skutečně plní, nicméně někteří pozorovatelé už dlouho předpovídají její konec. Pokud by však vědci přišli na nové způsoby, jak zvýšit efektivitu a zároveň pokračovat ve zmenšování a zrychlování čipů, pak by měl zákon mnohem větší šanci na delší životnost.

„Ve zlepšování křemíku pomocí škálování již moc dlouho pokračovat nemůžeme, takže je nutné přijít na nové způsoby“ uvádí ve svém prohlášení Tomas Palacios, odborný asistent na MIT. Podle něj je prý kromě mikroprocesorových čipů budoucnost i v nových integrovaných technologiích, které by například mohly vést k efektivnějším návrhům mobilních telefonů. Například kombinací vlastností několika různých čipů do jednoho celku.

Podle Jima McGregora, analytika společnosti In-Stat, je nový hybridní čip velmi důležitý, protože ukazuje, že průmysl se už tolik nesoustřední jen na samotný křemík. „Jsme nyní opravdu v situaci, kdy si nyní hrajeme s celou periodickou tabulku a experimentujeme s různými kombinacemi materiálů“ říká McGregor. Křemík je podle něj základním stavebním kamenem, od kterého se všechno odvíjí. Kombinací křemíku s jinými prvky je možné měnit vlastnosti a dělat s čipem věci, které dříve nebyly možné.

Představení technologie hybridního mikročipu je dalším ze série úspěchů, o kterých MIT v poslední době informoval. Minulý týden například oznámil, že univerzitní výzkumníci přišli na nový způsob, jak vytvářet uhlíkové nanotrubice, které by mohly být výrobci využity k výrobě menších a rychlejších počítačových čipů. Nanotrubice by v blízké budoucnosti mohla nahradit měděné vodiče, které spojují tranzistory.

Byl pro vás článek přínosný?