Hlavní navigace

Velké firmy zveřejnily detaily spolupráce s NSA

6. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © juanjo tugores - Fotolia.com
Každého půl roku putovala data z tisícovek uživatelských účtů služeb provozovaných Microsoftem, Googlem, Facebookem a Yahoo k pracovníkům americkým tajných služeb.

Dělo se tak na základě tajného soudního příkazu, který technologickým gigantům současně zakazoval zveřejnit jakékoliv podrobnosti. Americký úřad Ministerstva spravedlnosti však nyní celé čtveřici vyšel vstříc a udělil jim povolení promluvit o určitých detailech jejich spolupráce s Národní bezpečnostní agenturou (NSA) v rámci špehovacího programu PRISM.

Toto povolení má však jistá omezení. Společnosti například smí zveřejnit podrobnosti pouze o datech, která NSA získala na základě příkazu vydaného před více než 6 měsíci.

„Stále si myslíme, že je zapotřebí ještě o trochu více transparentnosti. Jedině tak bude moci každý porozumět tomu, jak fungují příslušné zákony a zda slouží veřejnému zájmu či nikoliv,“ napsal právní ředitel Googlu Richard Salgado na oficiálním blogu. Zejména by prý měly mít společnosti možnost zveřejnit přesné počty žádostí, jejich povahu a počet uživatelé, kterých se nějakým způsobem dotkly.

Zatím jsme se dozvěděli například to, že v období od ledna do června 2013 jen Google předal vládní agentuře metadata až z 999 uživatelských účtů a obsah komunikace 9 000 až 9 999 zákazníků. Microsoft ve stejném období obdržel méně než 1 000 žádostí o záznamy komunikací, do kterých bylo zapojeno 15 000 až 15 999 účtů.

O něco aktivnější muselo být Yahoo, které úřadům za první polovinu loňského roku předalo informace z 30 000 až 30 999 uživatelských účtů. V případě Facebooku byl pak vznesen požadavek na údaje z 5 až 6 tisícovek účtů, přičemž v druhém pololetí roku 2012 to bylo téměř o 1 000 účtů méně.

Společnosti Microsoft, Facebook a Yahoo rovněž formou obsílek obdrželi také několik žádostí od FBI. Na tyto žádosti se však nevztahoval soudní příkaz, takže společnosti nemusejí se zveřejněním informace počkat 6 měsíců. Vím tedy, že za poslední půlrok jen Microsoft obdržel takových obsílek až 999. Facebook, Yahoo, Google, ale i LinkedIn uvedli stejné číslo.

příloha_ovladnete_sva_data

Povolení zveřejnění se však vztahuje pouze na datové žádosti, nikoliv už třeba na záznamy telefonních hovorů. Společnosti proto podle svých slov budou i nadále tlačit na americké úřady, aby je zbavily mlčenlivosti i v těchto dalších případech.

 

Byl pro vás článek přínosný?