Hlavní navigace

Verdikt EU: Sloučení Sunu s Oraclem může narušovat hospodářskou soutěž

11. 11. 2009

Sdílet

Evropská komise v tomto týdnu zveřejnila své konkrétní námitky k plánovanému sloučení společností Oracle a Sun Microsystems. Dohoda by podle ní mohla narušit hospodářskou soutěž na trhu s databázemi.

Společnost Oracle se proti námitkám Evropské komise důrazně ohradila. Podle ní je tato námitka známkou „hlubokého nepochopení fungování databázové soutěže a open source dynamiky.“ Za pravdu dává Oracle i americké ministerstvo spravedlnosti, které obchod již dříve schválilo a podle kterého je nepravděpodobné, že by sloučení společností mělo vliv na soutěž na databázovém trhu.

Zveřejnění námitek navazuje na zářijové rozhodnutí Komise důkladně prověřit převzetí Sunu Oraclem. Je to procedurální krok v evropském antimonopolním vyšetřování a na společnosti Oracle nyní je, aby učinila formální odpověď.

„Sdělení o námitkách je přípravný dokument a nemusí tak nutně být předzvěstí toho, že Komise bude spojení blokovat“ uvedla společnost Sun. Je třeba prý poznamenat, že každé konečné rozhodnutí je možné odvolat.

Oracle o svých plánech získat společnost Sun Microsystems za částku 7,4 miliardy dolarů informoval letos v dubnu. Dohoda poté byla schválena regulačními orgány pro hospodářskou soutěž v USA a Oracle tak narazil až u Evropské komise, která uvedla, že má v případě akvizice Sun obavy o osud open source databáze MySQL.

Oracle si však i nadále stojí za svým tvrzením, že dohoda „ani v nejmenším neohrožuje hospodářskou soutěž, ani samotný databázový trh.“ Podle Oracle musí komise porozumět open source softwaru, protože „MySQL je open source a ne každý jej může kontrolovat.“ Databázový trh pak navíc charakterizoval jako "velmi konkurenční s nejméně osmi silnými hráči, včetně IBM, Microsoftu, Sybase a tří samostatných open source prodejců.“

„Jelikož neexistuje dostatek věrohodných důkazů teorií či důkazů o poškození hospodářské soutěže, jsme si jisti, že nakonec bezpodmínečně získáme schválení transakce“ uvedla firma.

Byl pro vás článek přínosný?