Hlavní navigace

Veřejná beta MS Office 15 bude k dispozici v létě

1. 2. 2012

Sdílet

Skupina vybraných vývojářů má již k dispozici technický náhled kancelářského balíku Office 15. Veřejné beta testování má začít letos v létě.

Microsoft toho zatím o Office 15 (což je prozatím pouze kódové označení produktu) příliš neřekl. Výjimku neudělal ani ve svém posledním blogovém příspěvku, ve kterém jen nastínil další vývojový scénář této populární kancelářské sady. „Nejsem oprávněn vám prozradit nic konkrétního, pouze mohu říci, že Office 15 jsou nejambicióznějším projektem v historii naší divize,“ napsal P. J. Hough, který vede divizi Office.

Hough dále uvedl, že technický náhled Office 15 již naplnil svou kapacitu. Zájemci z řad běžné veřejnosti nicméně dostanou příležitost si novou verzi sady Office vyzkoušet v létě, kdy proběhne veřejné beta testování. Konkrétní datum či alespoň měsíc ale Hough neuvedl.

Vývojový cyklus Office 15 se zřejmě nebude příliš lišit od předchozích verzí. Technický náhled Office 2010 měli vývojáři k dispozici počátkem července 2009, veřejná beta byla uvolněna v polovině listopadu téhož roku a finální produkt byl dokončen v dubnu 2010. Na pulty obchodů se pak Office 2010 dostaly o dva měsíce později.

Pokud se bude Microsoft u Office 15 řídit stejným schématem, vydá veřejnou beta verzi koncem května nebo začátkem června, finální kód bude mít v říjnu nebo listopadu a kancelářská sada se do prodeje dostane zhruba na přelomu roku. Pokud Microsoft nezmění ani svůj systém pro pojmenování produktu Office, ponese jeho další verze název Office 2013.

Je samozřejmě možné, že Microsoft bude chtít vývoj dalších Office výrazně urychlit a vydá je společně s operačním systémem Windows 8. Stejně postupoval i v listopadu 2007, kdy pustil do oběhu Windows Vista a Office 2007. Společnost zatím pro Office 15 nestanovila systémové požadavky, ale je docela pravděpodobné, že uživatelé deset let starých Windows XP budou mít smůlu, protože Microsoft chce v dubnu 2014 zcela ukončit jejich podporu.

Byl pro vás článek přínosný?