Hlavní navigace

Věrná kopie vašeho těla za 12 sekund? 3D tisk našel nové uplatnění

23. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Artec
Výrobce 3D skenerů Artec Group představil zařízení s názvem Shapify Booth, jež umí během dvanácti sekund naskenovat celé tělo a následně vytisknout figurínu člověka, jež by měla být jeho věrnou kopií.

Figurína, kterou Shapify označuje jako "Shapie", je vytvořena na 3D tiskárně v plných barvách. Artec doufá, že se jeho skenovací budky uchytí v obchodních řetězcích stejně jako zábavních parcích a na dalších místech, na nichž je velká fluktuace turistů jakými jsou nákupní centra a letiště. Artec již testovací budky zprovoznil ve dvou supermarketech ASDA ve Velké Británii.

Figuríny lze pořídit za 50 dolarů (cca  1000 Kč) při výběru modelu o velikosti 15 cm, 70 dolarů (cca 1 500 Kč) za 19cm model a a 100 dolarů (cca 2 100 Kč) za 23cm model. Figuríny lze taktéž během sedmi dnů doručit kdekoli na světě za příslušný poplatek.

Pokud vlastníte 3D tiskárnu, můžete si také jednoduše koupit 3D CAD soubor za dvacet dolarů (cca 410 Kč) a vytisknout si tak vlastní figurínu.

Artec Group svou technologii poprvé veřejně ukázal tento týden na konferenci Inside 3D Printing. „Shapies jsou ideální k zachycení milníků v životě jako narozeniny, promoce, svatby, těhotenství či skvělý halloweenský kostým,“ uvádí společnost ve svých marketingových materiálech.

I když 3D tiskárny nejsou ničím novým, Shapify od Artec je pravděpodobně prvním skenerem lidského těla, který lze využít v nákupních centrech. Budky Shapify jsou opatřeny čtyřmi širokoúhlými HD skenery, které obkrouží celé tělo ze všech úhlů a vytvoří jeho věrnou kopii. Podle Artecu jeho skenery dokáží zachytit i ty nejmenší detaily jako záhyby na oblečení.

příloha_ovladnete_sva_data

„Díky Shapify Booth se řada lidí vůbec poprvé setká s 3D skenováním a tisknutím,“ uvedl šéf Artec Group Artyom Yukhin. „Jako děti jste možná se svými přáteli prováděli různé vylomeniny ve foto budkách. Našim cílem je, aby tato generace dělala to samé, ale chceme k tomu přidat další rozměr a vytvořit tak 3D figuríny, díky kterým budete na daný okamžik dlouho vzpomínat.“

Jednotlivé obchody si skenery mohou pronajímat za 10 000 dolarů (cca 210 000 Kč) měsíčně, nebo si je koupit za 180 000 dolarů (3,7 milionu korun). Artec Group navíc prodává také software s názvem Shapify Pro, který uživatelům technologie Xbox Kinect umožňuje naskenovat se jednoduše doma a buďto si na 3D skeneru vytisknout svou vlastní figurínu, nebo sken poslat k vytištění do Artecu.

Byl pro vás článek přínosný?