Hlavní navigace

Via chce procesory Nano prosadit i do serverů

4. 5. 2009

Sdílet

Společnost Via se chce pokusit uspět se svými úspornými procesory Nano, které byly původně navrženy pro netbooky a nettopy, i v oblasti serverů. Chce tak konkurovat Intelu a AMD, i když analytici jsou přesvědčeni, že ji čeká obtížná bitva.

Procesory Nano (dříve označované kódovým názvem Isaiah) se vyznačují menší spotřebou energie a také nižším vyzařováním tepla, než většina serverových procesorů, ale disponují také menším výkonem a jsou k dispozici zatím jen v jednojádrové variantě. Někteří analytici však tvrdí, že i pro takovéto procesory je v některých typech serverů místo a mohou pracovat jako koprocesory pro snížení zátěže ve specifických situacích zatížení nebo by ve větším počtu mohly být osazovány i do blade serverů.

Společnost Via v rámci tohoto svého nového záměru představila novou základní desku VB8002 Mini-ITX, která je právě designovaná pro servery, multimediální počítače a další spotřební elektroniku. Problémem by nemělo být ani dekódování videa v HD rozlišení.

Dan Olds, vedoucí analytik Gabriel Consulting Group, k tomu říká, že silná stránka procesorů Nano jsou výpočty s plovoucí desetinou čárkou a mohou být proto úspěšně využity pro práci s multimédii a případně ulehčit práci hlavnímu procesoru v serveru. Podle něj je toto cesta, jak může Via proniknout na nové trhy a nabídnout řešení pro jiné aplikace, než dosud a Olds dodává, že procesory Nano mají skutečně co nabídnout. Nepopírá však, že proniknutí do oblasti serverů může být těžké a i v oblasti, pro kterou byly původně čipy Nano určeny, jsou pod těžkým tlakem konkurence od Intelu.

Jim McGregor, vedoucí technologický stratég ve společnosti In-Stat, dodává, že Via bude muset výrobce serverů nejprve přesvědčit, aby využívali její řešení, nicméně i on si dokáže představit blade servery nižší či střední třídy s řadou čipů Nano, které se dělí o zpracování požadavků. Nicméně McGregor poznamenává, že jediný výkonný serverový procesor Intelu by dokázal toto množství méně výkonných čipů úspěšně nahradit. Ani měřítko spotřeby není pro Viu zcela příznivé, neboť nedávno uvedla společnost AMD 40wattové čtyřjádrové Opterony EE a ještě v tomto čtvrtletí chce nabídnout i šestijádra se spotřebou čtyřjádrových modelů. Podle McGregora by nejlepší využití procesorů Nano bylo pro běh pomocných systémových aplikací, jako je např. software pro správu serverů. Na to by výkonem bez problémů stačily a jejich nízká cena by byla také pozitivem.

Nedávno také Microsoft předvedl experimentální model serveru s 50 procesory Intel Atom, který by mohl být využit v datovém centru. Každý z procesorů je vybaven malým větráčkem, ale není potřeba tak velké chlazení, jaké známe z klasických serverových racků. Několik výrobců již také začalo nabízet PC jako domácí servery, které jsou postavené na dvoujádrových Atomech, ale analytici se shodují, že i přes výhody nižší spotřeby a vyzařování tepla bude cesta netbookových procesorů do serverů ještě trnitá a zdlouhavá. Více informací najdete v článku Intel chce mít svůj čip Atom všude, proniká i do serverů.

Byl pro vás článek přínosný?