Hlavní navigace

Via nabídne nový a značně výkonnější procesor Isaiah

26. 1. 2008

Sdílet

V tomto týdnu společnost Via vydala první detailní informace o novém x86 procesoru s kódovým označením Isaiah. Ten bude postaven na zcela nové architektuře a na první pohled je zřejmé, že přinese podstatná technologická zlepšení a zřejmě také výrazně vyšší výkon, než dosavadní procesory C7 od tohoto výrobce.

V tomto týdnu společnost Via vydala první detailní informace o novém x86 procesoru s kódovým označením Isaiah. Ten bude postaven na zcela nové architektuře a na první pohled je zřejmé, že přinese podstatná technologická zlepšení a zřejmě také výrazně vyšší výkon, než dosavadní procesory C7 od tohoto výrobce.

Architektura Isaiah bude již plně 64 bitová a superskalární, díky čemuž bude moci čip zpracovávat několik operací současně v jednom taktu, což dosavadní procesory C7 s jádrem Esther nebyly schopné. Podstatně bude zvýšena také velikost L2 cache, která naroste na rovný 1 MB, zatímco jádra Esther měla k dispozici pouhých 128 KB.

Isaiah by se měl vyrábět ve velkém frekvenčním rozpětí od 400 MHz až po 2 GHz a FSB by měla běžet až na 1.3 GHz, což je také výrazné zlepšené oproti maximálním 800 MHz u jádra Esther. Velkou výhodou by měla být nízká energetická náročnost, která bude zhruba stejná jako u procesorů C7 a také ne příliš vysoké vyzařování tepla.
Architektura nového čipu Isaiah

Nové procesory budou vyráběny zprvu 65nm technologií a pinově budou plně kompatibilní s dosavadními mikroprocesory C7, takže výrobci zařízení nebudou muset redesignovat své dosavadní produkty. I když architektura Isaiah podporuje více jader, čip bude standardně vyráběn pouze s jedním kvůli udržení nízkých energetických nároků. Isaiah by se měl začít sériově vyrábět již v červnu tohoto roku a i když měl být původně uveden na trh již v roce 2006, zdá se, že nyní je pro něj vhodnější doba. Celkově by měl Isaiah oproti Esther podle slov jeho tvůrců přinést dvou- až čtyřnásobné zvýšení výkonu.

Jeho hlavní využití by totiž mělo být v ultramobilních zařízeních či přístrojích s nízkou spotřebou a vzhledem k tomu, že poptávka po nich v současnosti stoupá a očekává se ještě další velký boom tohoto trhu, má Via dobré šance na něm uspět. Zhruba ve stejnou dobu by se měl objevit i ULV procesor s kódovým označením Silverthorne od Intelu, vyráběný však již 45nm procesem, pro nějž by měl být Isaiah hlavním konkurentem. Ovšem jejich srovnání je zatím poměrně obtížné.

Via, jejíž příjmy z kdysi rozsáhlé výroby čipsetů dramaticky klesají, spoléhá na to, že se tento nový procesor výrazněji rozšíří a získá si u uživatelů oblibu, a tato společnost by se tak mohla stát jedním z dodavatelů mainstreamových procesorů.
Nenechte si ujít:
Via nabízí minipočítač Artigo

Intel uvedl dvoujádrový Celeron E1200 za příznivou cenu

Intel představuje šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci – přijde zdražení procesorů?

Dodávky Barcelony se opozdí díky chybě v cache

Intel uvedl na trh 45nm procesory nové generace

Vývoj 32nm čipů bude mít posilu – společnost NEC

 

Byl pro vás článek přínosný?