Hlavní navigace

Video: Bing se svými mapami zvyšuje tlak na Google

9. 12. 2009

Sdílet

Intel představil procesor se 48 jádry, Facebook plánuje závažné změny a Bing opět zvyšuje tlak na Google. Tohle a mnohem více v dnešním Světě technických pokroků.

 

Cloud24

(video)

 

Dnes začínáme se společností Microsoft, která ve středu spustila betaverzi svých vlastních internetových map. Nové Bing Maps běží na technologii Silverlight, díky níž lze krásně přibližovat a oddalovat pohled na města, který připomíná 3D obrázky. Reakcí Microsoftu na oblíbenou službu Google Street View se stal nástroj pojmenovaný Streetside. Bing Maps dále disponují i galerií aplikací, která o dané oblasti poskytuje další data. Jednou z prvních je Twitter aplikace, která využívá nedávného rozšíření Twitteru o geologická data, takže se zprávy z Twitteru zobrazují v oblastech, ve kterých byly vytvořeny. To uživatelům umožní například sledovat aktuální dění v dané oblasti. K dispozici je i řada dalších aplikací, včetně kamer monitorujících dopravu a aplikace zobrazující navštěvovaná místa u cest. Od spuštění Bingu v červnu vzrostl jeho podíl na trhu vyhledávacích nástrojů v USA již na 9,9 procent. Králem vyhledávačů však i nadále zůstává Google se 65procentním zastoupením.

Intel představil experimentální 48jádrový procesor, nazývaný také "jednočipový cloud", který by měl být 10-20krát výkonnější, než jakýkoliv běžně dostupný procesor od Intelu. Podle společnosti procesor spotřebuje stejné množství energie, jako dvě standardní žárovky. Společnost doufá, že díky tomuto procesoru budou datová centra menší, rychlejší a mnohem účinnější. Novinka byla představena zhruba po dvou letech od odhalení experimentálního 80jádrové procesoru s výkonem jednoho teraflopu. Od plné funkčnosti a komerčního využití zmíněného 80jádrového procesoru nás dělí asi 3-5 let.

Tvůrce World Wide Webu, Tim Berners Lee, byl minulý týden v Evropě na 8. ročníku konference Science and Technology Options Assessment a přednesl zde své klíčové myšlenky. Jeho proslov pojednával o soukromí při používání internetu. Roku 1990 Berners Lee spustil první webový server, napsal první prohlížeč WorldWideWeb a stvořil první hypertextový WYSIWIG editor. Následně to vše bez jakýchkoliv patentů a licencí poskytl celému světu.

Výkonný ředitel Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, že populární sociální síť projde brzy řadou změn týkajících se soukromí. Podle oficiální zprávy bude Facebook eliminovat regionální sítě nebo skupiny lidí založené na adrese jejich bydliště. Po připojení se do dané skupiny byla totiž v minulosti data přístupná naprostým cizincům, tedy pokud uživatel neprovedl patřičné změny v nastavení, které byly však buď opomíjeny, nebo o nich uživatelé ani nevěděli. Během příštích dvou týdnů budou uživatelé o změnách informováni a vyzváni ke změně v nastavení soukromí.

Volvo nabízí aplikaci pro iPhone a webovou stránku, které mají pomoci dojíždějícím změřit a snížit jejich produkci CO2. Aplikaci pro iPhone nazvanou Commute Greener si lze pořídit v přepočtu za 70 Kč, samotný přístup na iTunes je zdarma. Commute Greener je prostředek, jak přimět lidi k ekologičtějšímu chování k přírodě. Nabízí možnost vytyčit si různé cíle, sledovat jejich míru naplnění a sdílet své zkušenosti s celou komunitou. Po stažení aplikace je uživatel vyzván k zaregistrování určitých způsobů dopravy. Program počítá, kolik škodlivého CO2 je produkováno, když se dojíždějící pohybuje pěšky, autem, vlakem, autobusem, lodí nebo na kole. Podle výsledků, jež poskytly provedené testy, mohou díky aplikaci dojíždějící snížit svou produkci CO2 o více než 30 procent.

U iPhonů ještě zůstaneme, před pár týdny se totiž začaly prodávat v Číně, tržby z jejich online prodeje jsou však velmi neuspokojivé. Po uplynutí dvou týdnů od zahájení prodeje na Taobao.com, největším elektronickém obchodě v Číně, byl zaznamenán prodej pouhých pěti iPhonů. Nejpravděpodobnější příčinou těchto mizivých tržeb je vysoká cena a chybějící Wi-Fi. Celkově prý čínský operátor zatím prodal jen 5000 iPhonů. Naopak jihokorejský operátor KT zaznamenal více než 60 000 objednávek, a to již před zahájením prodeje, ke kterému došlo předminulý týden.

Byl pro vás článek přínosný?