Hlavní navigace

Video: Microsoft zavelel ústup pro Windows Vista

27. 5. 2009

Sdílet

Microsoft nabádá uživatele, aby již nezačínali s Windows Vista a přešli rovnou na Windows 7. Palm Pre je připraven k vypuštění na trh a LG představuje nejtenčí LCD televizi na světě.

Svět technických pokroků

 

IDG Video

 

Palm Pre

Palm Pre se začíná v USA prodávat od 6. června. Tento smartphone s QWERTY klávesnicí je postaven na novém operačním systému od Palmu webOS a disponuje dotykovým rozhraním s 3,1" obrazovkou. Pre byl poprvé k vidění v lednu, kdy byl představen na Consumer Electronics show. Díky vlastnosti Universal Search stačí za účelem hledání kontaktů nebo aplikací jednoduše začít psát klíčové slovo - pokud něco nenaleznete v telefonu, nabídne vám možnost vyhledávat na internetu a zobrazí seznam stránek, ve kterém nechybí Google ani Wikipedia. Pro nabíjení nabízí společnost bezdrátové řešení. Všimněte si, že tu není žádná zástrčka pro konektor klasické nabíječky. 

Tohle je nabíječka, kterou si můžete dokoupit - jde o indukční nabíječku, které má v sobě magnety, takže ji jen zapnete, přiložíte k telefonu a ten se bude nabíjet. Pro ty, kteří si bezdrátovou nabíječku nekoupí, je tu klasická zástrčka do zásuvky. Co se hardwaru týče, podporuje telefon EV-DO A, 802.11 b/g, GPS navigaci, Bluetooth, má 3 megapixelový fotoaparát s LED přisvětlením a 8GB integrované paměti. Slot na paměťové karty chybí. Telefon bude možné koupit nejdříve v USA na pobočkách Sprint a v obchodech Best Buy, Radio Shack, Wal-Mart a online na Sprint.com. Stát bude v přepočtu asi 4000 Kč při podpisu dvouleté smlouvy po odečtení slevy za úvazek v hodnotě 2000 Kč.

 

Sony TransferJet

Viděli jsme, jak lze bezdrátově dobíjet Palm Pre, ale přetrhnout dráty, kterými proudí vaše data, se chystá i Sony. TransferJet byl představen na CES 2008 a minulý týden začala být technologie komercializována, když společnost Sony oznámila, že by mohla začít přijímat žádosti od společností, které mají zájem o zpřístupnění tohoto systému. TransferJet je technologie pro přenos dat, kterou vyvinula Sony, a umožňuje přenos informací mezi přístroji pouze tím, že je k sobě přiblížíte. Technologie by měla přenášet data rychlostí až 375 MB/s na vzdálenost několika centimetrů. Tím pádem konkuruje USB 2 a Firewire. Technologii by měli využít hlavně výrobci fotoaparátů jako Samsung, Toshiba, Kodak, Nikon, Pioneer a Sony Ericsson. O dalším vývoji vás budeme informovat.

 

Nejtenčí televize na světě

Jihokorejská LG Display v úterý představila nejtenčí LCD televizi na světě. Televizní LCD panely s úhlopříčkou 42" a 47" mají na tloušťku jen 5.9 mm a využívají hranově emitovaného LED podsvícení, namísto běžně používané studeno-katodové zářivky. Tím pádem jsou světelné diody umístěny po stranách a prosvětlují LCD panel nepřímo. Model s úhlopříčkou 42" váží zhruba 6 kg a 47" model asi 7,5 kg. Panely využívají 120Hz technologii s dobou odezvy 8 ms, což podle společnosti eliminuje rozostření. Televize mají full HD rozlišení 1920x1080 pixelů. Společnost LG Display však zatím nestanovila jejich cenu ani dostupnost.

 

Vindows Vista na ústupu


Minulý týden na Tech Ed konferenci Microsoftu v Los Angeles společnost předvedla Windows 7 a vyzvala uživatele, aby vyzkoušeli release candidate. Řekla dokonce, že by uživatelé testující Vista měli svého úsilí zanechat a přejít na Windows 7 release candidate. Pokud již používáte Windows Vista, můžete čerpat výhody plynoucí z vysoké míry zabezpečení a produktivity. Tyto charakteristiky vám budou Windows Vista přinášet i nadále. Pokud ale s Vistou teprve začínáte, bude lepší přejít rovnou na Windows 7 release candidate a otestovat rovnou nový operační systém. Ten pak můžete používat trvale.

Pokud čekáte na Windows 7, věřte, že je Microsoft chce vydat co nejdříve, ale prioritou je zde jednoznačně kvalita. Proslýchá se, že by společnost mohla s Windows Vista po vydání "sedmiček" skončit, ale Microsoft minulý měsíc řekl, že minimálně do ledna roku 2011 bude dál prodávat OS Vista výrobcům počítačů, systémovým integrátorům a dalším zákazníkům.

 

Gmail překládá emaily

Jakmile vám příště přijde email v řeči, které nerozumíte, může vám pomoci Google. V úterý společnost oznámila, že uživatelé Gmailu mohou nyní automaticky překládat své zprávy do 41 jazyků. Jednotliví uživatelé Gmailu i uživatelé Apps Standard Edition mohou tento nástroj zapnout v "Nastavení" pod záložkou "Laboratoř", kde Google testuje nové funkce, které se, jak společnost varuje, mohou kdykoliv změnit, přestat fungovat nebo zmizet. Po obdržení emailu pak můžete přepínat mezi původní verzí a přeloženou kopií. Goggle sám přiznává, že jejich překladač není úplně perfektní, ale zastává názor, že i když se v textu objevují chyby, příjemce by měl být schopen alespoň pochopit hlavní myšlenku.

 

Fisker Karna - luxusní hybridní vozidlo

příloha_ovladnete_sva_data

Minulý měsíc, kdy jsme navštívili Mezinárodní výstavu automobilů v New Yorku, jsme tu měli luxusní hybridní auto dobíjené ze sítě nazvané Fisker Karma. Tohle auto má nyní prodejce v Silicon Halley a v pondělí bylo k vidění v San José. Auto funguje tak, že je každý den prvních 80 ujetých kilometrů čistě na elektřinu, to znamená s nulovými emisemi a přitom můžete jet celou cestu až 150 kilometrů za hodinu. Takže můžete jet po dálnici i ve městě. A po ujetí 80 km můžete v jízdě libovolně pokračovat, protože poté začne malý generátor vyrábět elektřinu.

Poháněn je benzinovým motorem a můžete s ním tedy jet jako s normálním hybridním vozidlem. Karma má maximální rychlost 125 mil za hodinu a z 0 na 60 zrychlí za 6 sekund. Nabíjení zabere asi 3,5 až 4 hodiny. Společnost Coulomb Technologies buduje mezinárodní sít dobíjecích stanic, nazvaných ChargePoint. Zatím je takových stanic v USA asi 100, ale společnost říká, že za pár let by jich mělo být na tři tisíce. Nejprve bude dostupná čtyř-dveřová Karma v přepočtu asi za 1 760 000 Kč, která bude roku 2011 následována dvou-dveřovým kabrioletem.

Byl pro vás článek přínosný?