Hlavní navigace

Video: Na Facebooku se hlasovalo o zabití Baracka Obamy

13. 10. 2009

Sdílet

Evropská komise limituje hlasitost hudebních přehrávačů, na Facebooku se hlasovalo o zabití Obamy a Panasonic vynalezl robotickou postel ovládanou hlasem. Tohle a mnohem více v dnešním Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků

 

Evropská komise nařídila všem výrobcům přenosných hudebních přehrávačů, aby nastavovali hlasitost svých přístrojů defaultně na 80 dB a všechna nová zařízení do dvou let opatřila varovným štítkem.

Dle nezávislého odborného prohlášení 5-10 procent posluchačů kapesních přehrávačů riskuje úplnou ztrátu sluchu, pokud každý týden poslouchají hudbu denně více než jednu hodinu při vysoké hlasitosti po dobu nejméně pěti let. Současná maximální hranice hlasitosti těchto přehrávačů je v Evropské unii stanovena na 100 dB. EU chce tuto hranici snížit na 80 dB, což by mělo posluchačům umožnit poslouchat hudbu až 40 hodin týdně bez jakéhokoliv poškození sluchu. Hlasitost 80 dB lze přirovnat k hluku silničního provozu. Nové defaultní nastavení sice uživatelům nezabrání k překročení hranice a navýšení hlasitosti na maximum, ale přístroj bude opatřen varováním, aby věděli, jaké riziko podstupují.

Nyní se přesuneme do botanických zahrad Kew Gardens, po kterých vás nově provede Kew Ranger, virtuální kapesní průvodce s GPS a spoustou videí i map. Zařízení vás provede botanickou zahradou a nabídne řadu vysvětlujících videí. Získáte tak detailní informace o architektonických památkách a jednotlivých vystavovaných rostlinách. Budete-li se například nacházet v nebo poblíž Waterlily House, poskytne vám tohle video více informací. Kew Gardens jsou nejrozsáhlejší zahrady ve Spojeném království a chlubí se více než 30 000 různými druhy rostlin. K dispozici je zatím 60 GPS průvodců, které by do budoucna provozovatelé chtěli obohatit o možnost pořizovat fotografie a sdílet je s ostatními návštěvníky.

Společnost Honda vynalezla nové pojízdné zařízení, na kterém sedíte podobně jako na jízdním kole a pohybujete se ve všech směrech, jako při chůzi. Zařízení označené U3X umožňuje regulovat rychlost, zatočit nebo zastavit v jakémkoliv směru, a to přesouváním váhy jezdce. Společnost také zkonstruovala první kolo, které je schopné pohybu ve všech směrech. Jedná se o HOT Drive System, který vznikl spojením několika malých kol ovládaných motorkem a uspořádáním do jedné řady, jež tvoří jedno velké kolo. Celé zařízení svou váhou nepřesahuje 10 kg a na plně nabitou lithium-iontovou baterii vydrží v provozu až jednu hodinu. Přístroj bude představen na výstavě Tokyo Motor Show, která začíná 24. října. My u toho samozřejmě nebudeme chybět.

Paragon Lake vybavuje klenotnictví nejmodernějšími systémy Virtual Display Cases. Systém je v provozu v klenotnictví poblíž Bostonu a umožňuje nechat si vyrobit i jiné, než v obchodě dostupné klenoty. K jejich vyhledávání a přizpůsobení slouží zákazníkům dotyková obrazovka. Nejprve si vyberete kategorii jako jsou prsteny, přívěsky, náhrdelníky a další. Následně si zvolíte tři vzorky, které si chcete přizpůsobit. Cena se aktualizuje automaticky. Pro klenotnictví je to výhodné v tom, že nemusí mít na skladě enormní množství zboží. Jistě si totiž dovedete představit, jak je to pro ně drahá záležitost. Mohou tak nabízet tisíce klenotů, přičemž každý lze upravit podle přání průměrně až do 1,5 milionu variant, mluvíme tu tedy o počtu klenotů v řádech miliard na jediné počítačové obrazovce. Společnost tyto virtuální zobrazovací systémy spustila v květnu a fungují již ve 42 klenotnictvích po celém USA. V přepočtu za 70 000 Kč získá obchod dotykový počítač spolu s výukovým kurzem. Příští rok má společnost v plánu spustit online klenotnictví, které bude systém Virtual Display Case nabízet v online podobě z pohodlí domova. Pro hotové klenoty si však budou zákazníci stále chodit do kamenných obchodů.

Tajná služba USA prošetřuje hlasování uspořádané na Facebooku, jehož cílem bylo zjistit, jestli má být zavražděn Barack Obama. Mluvčí Tajné služby nám řekl, že hlasování bylo spuštěno předminulou sobotu a zrušeno v pondělí ráno. Otázka zněla: "Měl by být Obama zavražděn?" Odpovídalo se buď "ano", "možná","pokud změní systém poskytování zdravotní péče" nebo "ne". Ani Tajná služba ani Facebook nejsou schopni říct, kolik lidí hlasovalo, podle screenu, který se objevil na blogu The Political Carnival, bylo v určitou dobu přijato téměř 400 hlasů.

Tchajwanští konstruktéři postavili novou nabíječku mobilních telefonů poháněnou palivovými články, jejichž výroba bude po zapojení výrobních partnerů do projektu vcelku nenákladná. Mobilní nabíječky budou stát v přepočtu zhruba 600 Kč, zatímco jeden palivový článek v malé, modré plastové tubě přijde asi na 5 Kč. Skutečný pokrokem podle tchajwanského Industrial Technology Research Institute je v tomto systému palivový článek s vodíkem v pevném skupenství. Je navržený tak, aby reagoval s vodou a uvolňoval vodík potřebný k výrobě elektřiny. Jeden palivový článek zabezpečí dvě hodiny nabíjení.

Panasonic vynalezl robotickou postel, která se mění na kolečkové křeslo a disponuje hlasovým ovládáním. Je určena lidem s pohybovým omezením a jejím cílem je dopřát jim mimořádný stupeň samostatnosti. Čelo i zadní část postele jsou maximálně přizpůsobivé a lze je přestavit až do polohy kolečkového křesla. Výsledné křeslo se pak velmi podobá těm, které můžete spatřit v letadle, a je plně robotické. K ovládání pohybu slouží joystick umístěný na pravé loketní podpěrce. V pokoji lze také na postel napojit celou řadu příslušenství z oblasti IT. Tady vidíte robotickou stříšku postele s LCD obrazovkou. Nechybí ani připojení na internet a možnost sledovat bezpečnostní kamery nebo zjišťovat, co se děje kolem domu. Můžete na ní i sledovat televizi nebo ovládat domácí vytápění. A i když ležíte na posteli, můžete udržovat kontakt s vaší rodinou ve vedlejším pokoji, k dispozici je totiž videotelefon. Společnost má v plánu otestovat postel přímo v domovech, ale robotické domácí péči stojí v cestě právní překážky, takže chvíli potrvá, než se postel objeví na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?