Hlavní navigace

Video: Nová verze OS BlackBerry přinese podporu sociálních sítí

3. 5. 2010

Sdílet

Dnes máme na programu preview nové verze OS společnosti RIM, povolení dovozu iPadů do Izraele a návštěvu Jamese Camerona na soutěži Microsoft Imagine Cup.

 

ICTrocenka

(video)

 

Nejprve se podíváme na plán společnosti Hewlett-Packard, která se chystá za 1,2 miliardy dolarů převzít skomírající Palm. Ve snaze přilákat nové zákazníky představil Palm minulý rok nový operační systém WebOS, který nyní běží na dvou modelech telefonů, ale neobstál v těžké konkurenci iPhonů a telefonů s Google Android a dostal Palm do potíží. Nyní skladuje obrovské množství neprodaných telefonů a v prvním čtvrtletí skončil ve výrazné ztrátě. Ani vyhlídky na druhý kvartál nejsou pozitivní. Díky převzetí společností HP získá Palm více peněz na výzkum a vývoj. Ten je v současnosti financován jen částkou 190 milionů dolarů ročně. Společnost HP koupí Palmu získá možnost atakovat prosperující trh se smartphony.

Společnost RIM nám na konferenci v Orlandu umožnila nahlédnout na novou verzi svého OS BlackBerry 6. Ten nabídne hezčí grafiku, Webkit prohlížeč, nové navigační funkce a bude uvolněn v příštím kvartálu. Jádro Webkit používá i konkurenční Apple Safari ve svém iPhone OS. A na stejném jádru staví i webový prohlížeč Androidu, stejně jako Symbian S60. Ve snaze vyrovnat se ostatním platformám podporujícím integraci sociálních sítí i Blackberry 6 nabídne aplikaci určenou pro shromažďování feedů, která bude spojovat statusy ze sítí Facebook a Twitter. Společnost na konferenci představila i nové modely telefonů - Bold 9650 a Pearl 3G.

Studenti z celého USA se minulý týden setkali ve Washingtonu na soutěži Microsoft Imagine Cup. Soutěž má studenty vybídnout, aby využili svou kreativitu a technické nadání k řešení největších globálních problémů. Vedoucí výzkumu Microsoftu, Craig Mundie, a režisér James Cameron zavítali do Washingtonu, aby si prohlédli studentské projekty. James Cameron celou akci komentoval těmito slovy: „Je pro mě velmi inspirující vidět, s jakými nápady tito mladí lidé přicházejí, vkládají totiž veškerý svůj technický potenciál a přemíru kreativity do řešení sociálních problémů, týkajících se lékařské péče, vzdělávání a podobných úskalí. Je to opravdu fascinující.“ Tým Mobilife z University of California - Davis vyhrál v kategorii softwarového designu a v červenci bude reprezentovat USA na celosvětovém finále v Polsku. Jeho projekt má pomoci doktorům v terénu používat mobilní technologii k brzkému odhalení vaskulárních chorob u dětí v rozvojových zemích. Mezi dalšími projekty byl mobilní bezpečnostní systém pro ženy nebo aplikace na bázi sociální sítě, která spojuje podnikatele s investory v odvětví mikro-bankovnictví. Jen v USA se do soutěže přihlásilo více než 22 000 studentů.

Dále se ve stručnosti podíváme na několik novinek uplynulého týdne.

Kalifornská policie zabavila šest počítačů patřících Jasonu Chenovi - redaktorovi portálu Gizmodo, který světu ukázal prototyp nového iPhonu. Chen stojí za nedávno publikovaným článkem, který odhaluje detaily o prototypu příští generace, který v Gizmodu od nálezce zakoupili za necelých 100 000 Kč.

iPad již může ovládnout i izraelský trh, zákaz importu těchto zařízení do země byl totiž zrušen. Dovoz iPadů tam byl zakázán s tím, že nesplňují evropské Wi-Fi standardy. Jeden izraelský zákonodárce se nechal slyšet, že v zemi panovaly jisté obavy, jestli nebude iPad rušit bezdrátové frekvence využívané armádou.

Z nejmenovaného zdroje vzešla informace, že Zynga, tvůrce masivně populárních Facebookových her jako FarmVille a Mafia Wars, denně vydělává 1 milion amerických dolarů.

Acer hodlá na konci května uvést celou řadu mobilních internetových zařízení. I když nebylo prozrazeno, o jaké typy přesně půjde, měly by disponovat celou škálou velikostí obrazovek sahající od rozměrů tabletů až k malým zařízením se 7" obrazovkami.

Spoluzakladatel Foursquare, Dennis Crowley, se ocitl u nás ve městě, takže jsme využili šance a zeptali se ho na diskutované téma soukromí i na plánovanou monetizaci této aplikace. Ti z vás, kteří by to nevěděli, tak Foursquare je mobilní aplikace, která umožňuje sdílet informace o tom, kde se nacházíte. Za návštěvu nových míst dokonce získáváte body a vyznamenání. V Bostonu se Crowley vyjádřil k pochybnostem o soukromí: „Slýcháváme obavy nad neplánovaným zveřejněním svého místa pobytu, tyto obavy však podle mě pocházejí od lidí, kteří aplikaci nepoužívají. Kdyby ji totiž používali, věděli by, že omylem prozradit, kde se nacházíte, je celkem těžké.“ A sdělil nám i své plány na monetizaci aplikace: Na něčem již pracujeme. Máme již partnery mezi velkými firmami a mediálními společnostmi, ale snad nejzajímavější příležitostí pro nás je uzavřít dohody s místními podniky. Mám na mysli pizzerie, kavárny, bary a restaurace. Zkrátka místa, kde lidé svou pozici sdílí nejčastěji. Myslím, že bychom jim mohli poskytnout zajímavý pohled na to, jací místní lidé jsou a co mohou udělat pro to, aby jejich podniky navštěvovali častěji.“ Aplikace je dostupná pro iPhone, Android i BlackBerry.

Byl pro vás článek přínosný?