Hlavní navigace

Video především: Google vylepšuje Meet, Microsoft zase Teams

16. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Google i Microsoft reagují na rozmach hybridních pracovišť přidáním nových funkcí do oblíbených nástrojů pro spolupráci.

Firmy už sice zase otevřely své kanceláře, ne všichni zaměstnanci se však do nich vracejí s nadšením. Zaměstnavatelé tak musejí nacházet cesty, jak si osvojit hybridní pracovní režimy, přičemž na trend reagují jak výrobci hardwaru, tak vývojáři nejrůznějších nástrojů pro spolupráci, Microsoft a Google nevyjímaje.

Obě firmy představily několik novinek, jak vzdálené kolegy propojit co možná nejefektivněji.

Teams a „inteligentní“ kamera

Microsoft odhalil několik funkcí pro chytré kamery, které najdou uplatnění v Teams Rooms. Mezi nimi například vysledování aktuálně hovořícího účastníka hromadného setkání, na něhož se pak kamera automaticky zaměří.

Navíc, každý účastník setkání může být zobrazen ve vlastním okně, tak jako jsou zobrazováni účastníci komunikující na dálku, díky identifikaci dokonce s vlastním jménem. Dle Microsoftu je smyslem takové prezentace zrovnoprávnit zobrazení účastníků videokonference, ať už se nacházejí kdekoliv.

Microsoft představil také vylepšení módu Companion. V současnosti umožňuje práci s funkcemi jako je chat nebo whiteboard na druhé obrazovce (mobilního telefonu), nově jeho prostřednictvím bude možné například také vypínat kamery, tišit reproduktory nebo sdílet PowerPointové prezentace rovnou z telefonu.

Jako dílčí novinky můžeme zmínit například ještě automatickou korekci osvětlení v horších světelných podmínkách nebo tzv. RSVP funkci, s níž bude možné v Outlooku jednoduše zadat, zda se plánované videoschůzky zúčastníte osobně, či na dálku.

Gmail se dočká Meet hovorů

Pozadu nezůstává ani Google, který odhalil několik nových funkcí pro sadu Workspace a také vylepšení aplikace Meet. To spočívá zejména v možnosti iniciovat audio- či videohovor přímo z Gmailu jediným kliknutím. A nezůstane jen u Gmailu, funkce se časem dočkají též další aplikace.

K tomu Google představil i novinky hardwarové, určené právě pro videokonference, zejména nové produkty řady Series One. Ze světa hardwaru je pak též informace o vzájemné interoperabilitě produktů Cisco Webex a hardwaru Meet.

Google do Meet rovněž plánuje už jmenovaný Companion mód, který bude fungovat obdobně jako u Teams, ačkoliv jeho uvedení odsunul až na listopad. Jeho součástí se má stát také titulkování videohovorů v reálném čase, podporující několik světových jazyků.

příloha_ovladnete_sva_data

Potřeba přizpůsobit se

Podle Raúla Castanona z analytické společnosti 451 Research jsou veškeré novinky v souladu s potřebou firem přizpůsobit se nárokům na flexibilní pracovní prostředí. Změna významu tradičního kancelářského prostředí sebou nese nároky na rozvoj nových nástrojů a osvojení si nových pracovních návyků.

Klíčovým faktorem bude vylepšování uživatelské zkušenosti pro všechny – zejména vzdálené účastníky,“ říká Castanon, dle kterého se mnohé z funkcí pro spolupráci na dálku přesunuly z kategorie „fajn vychytávek“ do kategorie „nezbytností“. „Všechny totiž vylepšují uživatelskou zkušenost způsobem, že rozdíly mezi prací v kanceláři a prací na dálku smazávají.“

Byl pro vás článek přínosný?