Hlavní navigace

Video: Severokorejský Linux napodobuje Windows

9. 3. 2010

Sdílet

V dnešním díle se podíváme na Linux ze severokorejské produkce, nové počítače Classmate PC od Intelu představené na CeBITu a společnost Google obhajující svou službu Street View.

 

DT24

(video)

 

Nejdříve se podíváme na obvinění společnosti HTC konkurenční firmou Apple, která viní HTC z porušení 20 patentů týkajících se iPhonu. Patenty se vztahují na uživatelské rozhraní, základní architekturu a hardware tohoto přístroje. CEO Applu Steve Jobs ve  svém prohlášení řekl: "Můžeme nečinně přihlížet, jak konkurence vykrádá naše patentované vynálezy, nebo s tím můžeme něco udělat." Společnost HTC se zatím k obžalobě nevyjádřila.

Na síti Playstation Network společnosti Sony se objevila závada, která znemožnila uživatelům z celého světa přístup k této online službě. 38 milionů majitelů konzolí PS3  využívá tuto síť jako internetovou základnu, která je spojuje s online obchody, umožňuje jim stahovat software a slouží jako platforma pro některé multiplayer online hry. Chod sítě PlayStation Network byl obnoven až opravou chyby v interních hodinách některých konzolí Playstation 3, které považovaly rok 2010 za přestupný, a tak chybně počítaly s datem 29. února.

Organizace Greenpeace kritizuje společnost Samsung za nedodržení slibu ukončit používání škodlivých látek ve svých produktech. Ve videu si můžete všimnout aktivistů Greenpeace, kteří umisťují transparenty na budovu Samsungu v Bruselu. V roce 2006 společnost slíbila ukončit užívání bromovaných zpomalovačů hoření ve svých produktech nejpozději do 1. září 2010, slib však nesplnila. V listopadu 2009, méně než dva měsíce před vypršením termínu, oznámil Samsung organizaci Greenpeace, že nebude moci svůj slib splnit. Přitom představují zmíněné látky hrozbu pro životní prostředí i lidské zdraví a eliminace jejich používání v elektronickém průmyslu je hlavním cílem hnutí Greenpeace. Ostatní společnosti, jako Dell, Lenovo a LG, rovněž odložily změnu užívaných materiálů, nicméně zpoždění alespoň přiznaly už rok před konečnými termíny. Samsung tvrdí, že škodlivé látky odstraní ze svých MP3 přehrávačů a digitálních kamer do 1. června letošního roku a z přenosných počítačů do 1. září 2011.

Severní Korea údajně vyvinula svou vlastní verzi operačního systému Linux s grafickým uživatelským rozhraním velmi podobným Windows. Kopii severokorejské distribuce Linuxu zvané Red Star zakoupil za 5 amerických dolarů ruský student Mikhail, jenž později na svém blogu zveřejnil stručnou recenzi. Podle Mikhaila, studenta severokorejské univerzity Kim Il-Sung, trvala instalace 15 minut a v jazykovým výběru nabízela pouze korejštinu.

Intel ne německém veletrhu CeBIT představil nejnovější verzi svého Classmate PC. Počítače určené pro studenty běží na nových procesorech Atom N450, které spotřebují o 20% méně energie, než předchozí modely, tudíž prodlužují výdrž baterie. Intel rovněž rozšířil nabídku připojení o podporu 3G sítí a WiMaxu. Intel nebude zařízení vyrábět, jedná se jen o referenční model  nabízený výrobcům PC. První modely by měly být vypuštěny v dubnu.

Tchajwanský Asus, který stojí za prvním netbookem, se nyní snaží prorazit s e-readery. První model s 9" dotykovou obrazovkou, DR900, bude uveden v druhé polovině roku. Při provozu na baterii byste s ním měli být schopni až 10 000krát otočit stránku a interní paměť o velikosti 4 GB pojme až stovky elektronických knih. Cena zatím nebyla stanovena.

Představena byla i nová navigace firmy Mio - Moov V780 s 7" dotykovým displejem. S navigací lze přehrávat videa i sledovat digitální TV stanice. Můžete ji i připojit k TV a sledovat tak HD videa na větší obrazovce. Navigační funkce dále doplňuje internetový prohlížeč a hudební přehrávač. Na trhu se zařízení objeví v druhé polovině roku za 499 euro, což je v přepočtu necelých 13 000 Kč.

Na CeBITu se prezentují hlavně výrobky, Google se zde však vůbec poprvé snaží prosadit svou filozofii u skeptické německé veřejnosti - že služba Street View není žádné zlo. Ta byla i navzdory protestům obhájců soukromí spuštěna již v několika evropských státech. V Německu je však situace jiná. Společnost zde kvůli dodržení práva na ochranu soukromí vytváří "výjimkový" systém, který obyvatelům Německa nabídne, ať se sami rozhodnou, jestli chtějí, aby byl jejich dům ve Street View k vidění. Hlavní obhájce v technických záležitostech Googlu promluvil v místních médiích, kde se pokusil lidi seznámit s výhodami této služby a zmírnit jejich obavy. „Snímky mají malou hloubku ostrosti, nemáme přece žádné super-špionské vybavení. Je to jen malá kamera na střeše třesoucího se automobilu. I když nejde o vysoce kvalitní snímky, na rozeznání budov a nalezení hledaného místa však stačí,“ řekl na obhajobu této služby. Na veletrhu si mohou účastnící zblízka prohlédnout Street View auta, na kterých společnost nechala vyřádit se umělce a návštěvníci si je paradoxně s oblibou fotili. Kolik lidí se "výjimkového" programu zúčastní, je zatím ve hvězdách, společnost ale nijak závratný počet neočekává.

U webu ještě zůstaneme, německé Výzkumné centrum umělé inteligence a Sárská univerzita vyvinuli rozšíření pro formát HTML, které umožňuje webové stránky obohatit o 3D modely. Pro zobrazovaní bude použita technologie XML3D. Právě vidíte 3D model Palazzo Venezia zobrazený přímo na Wikipedii. Ovládat a procházet jej lze pomocí myši. Rozšíření HTML a integrace do webových prohlížečů je dle vývojářů mnohem lepší alternativou ke konkurenčním technologiím, které nutí vývojáře učit se nové programovací jazyky. Dalším krokem bude uvolnění modifikované verze Firefoxu s podporou formátu XML3D, aby si mohli technologii vyzkoušet všichni weboví vývojáři. Ta by se měla objevit během následujících dvou týdnů na XML3D.org.

Byl pro vás článek přínosný?