Hlavní navigace

Videohry ovládnou mobily a konzole, podpora PC se vytrácí

18. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Paolese - Fotolia.com
Globální trh s videohrami, který zahrnuje hardware i software pro herní konzole a mobilní, on-line a PC hry, dosáhne v letošním roce celkové výše 93 miliard dolarů, což je téměř o pětinu více než vloni.

Předpokládá to zpráva, kterou uveřejnil Gartner. Podle jeho analytiků představují nejrychleji rostoucí kategorii mobilní hry, jejichž obliba úzce souvisí s růstem prodejů mobilů nejvyšší kategorie a schopností těchto přístrojů zprostředkovat stále kvalitnější herní obsah.

Zájem o herní segment nebude utuchat ani v příštích letech – v roce 2015 by se tak prý mohlo dosáhnout obratu až 111 miliard dolarů. Dodavatelé mobilních her by mohli utržit v roce 2015 téměř dvojnásobek toho co v letošním roce – tedy ze současných 13 miliard by jejich příjmy stouply až na 22 miliard dolarů.

„S tím, jak raketově roste prodej chytrých mobilů a tabletů, se mobilní hry ukazují jako nejdynamičtější segment i díky tomu, že co se týče zábavy, žádné jiné kategorie takovou hodnotu nedokážou nabídnout,“ říká Brian Blau, šéf výzkumu v Gartneru.

Podle něj je tento růst zapříčiněn tím, že uživatelé, kteří si koupí prémiové smartphony, je chtějí i maximálně využít – a právě dostupnost sofistikovaných her hraje při koupi těchto přístrojů významnou roli.

Významné příjmy z mobilních her se dají do budoucna očekávat i z rozvíjejících se trhů. V současnosti mají tvůrci těchto her největší obrat z Evropy a USA, kde je penetrace chytrých telefonů a tabletů momentálně nejvyšší. Dynamika dodávek těchto zařízení v rozvíjejících se ekonomikách však akceleruje a navíc tamější hráči zpravidla neuvažují o tom, že by využívali více herních platforem – a mobilní hry se pro ně jeví jako cenově nejpřijatelnější.

Letošní rok byl ale významný i pro dodavatele klasických herních konzolí, jako jsou Sony, Microsoft nebo Nintendo, které uvedly na trh nejnovější generace svých videoherních systémů.

„Sony a Microsoft uvedly na trh své konzole v listopadu, což ovlivnilo celkové prodeje konzolí, neboť řada zákazníků čekala na nové verze a nekupovala aktuálně dostupné,“ tvrdí Blau.

Podle něj by se ale v následujícím roce i v roce 2015 měla obnovit vysoká dynamika dodávek konzolí – příjmy výrobců hardwaru stoupnou z dnešních 16 miliard na předpokládaných 23 miliard dolarů v roce 2015.

„V příkrém kontrastu toho jsou pak dedikované herní handheldy a klasická PC platforma – jejich význam bude v herním průmyslu klesat,“ dodává Blau. Řada uživatelů už totiž zřejmě nebude své PC obnovovat a nahradí jej nejspíše tabletem, což sníží počet zařízení, na kterých bude možné PC hry spustit.

„Lze proto očekávat, že prodeje v tomto segmentu budou spíše stagnovat,“ uzavírá Blau.

 

Globální prodej videoherních řešení

příloha_ovladnete_sva_data

Podíl jednotlivých segmentů podle obratu, roky 2012 – 2015 (v miliardách dolarů)

 
2012
2013
2014
2015
Videoherní konzole
37,4
44,3
49,4
55
Herní handheldy
17,8
18,1
15,1
12,4
Mobilní hry
9,3
13,2
17,1
22
PC hry
14,4
17,7
20
21,6

Zdroj: Gartner, říjen 2013

Byl pro vás článek přínosný?