Hlavní navigace

Virtuální mobil od VMWare: dva telefony v jednom

27. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Také nosíte po kapsách firemní Blackberry a soukromý Android? Díky VMWare by to mohla být již brzy minulost - projekt Horizon Mobile totiž nabídne možnost instalace virtuálního zabezpečného mobilního telefonu do vašeho mobilu s Androidem.

VMWorld 2011, Kodaň: společnost VMWare na své evropské konferenci představila a předvedla funkční verzi virtuálního mobilního telefonu pro platformu Android. Projekt Horizon Mobile byl coby koncept přestaven již na loňské konferenci, se stal součástí širšího rodiny produktů a řešení zaměřených nikoliv do oblasti serverů ale na koncová zařízení a podnikové uživatele a řeší hned několik problémů, jimž musí čelit jak uživatelé mobilních telefonů, tak jejich zaměstnavatelé - zejména bezpečnost, vzdálenou správu a jednoduchost používání. Pilotní zkušenbí provoz již byl zahájen ve spolupráci s operátory Verizon (USA) a Telefonica (Evropa) a výrobci mobilních telefonů s Androidem - společnostmi Samsung a LG.

 

Android v Androidu

 

Horizon Mobile využívá hypervisor druhého typu, tedy virtualizaci která běží v hostitelském operačním systému - OS Android na chytrém mobilním telefonu, a v níž běží další, oddělená "instance" OS Android. Původní operační systém tak zůstává "soukromým" prostředím majitele telefonu a virtualizovaný Android je vlastně virtuálním firemním telefonem - díky tomu je možné nastavit různá bezpečnostní pravidla týkající se spouštění aplikací, kopírování dat či vzdálené správy. Mezi hostitelským a hostovaným operačním systémem lze například přenášet data pomocí funkcí kopíruj a vlož jen pokud to správce virtuálního telefonu (typicky zaměstnavatel) dovolí.

 

Opravdu dva telefony

 

Dualita osobnosti mobilního telefonu jde dokonce tak daleko, že z hlediska operátora se může jednat o dvě identity s odlišnými telefonními čísly a vyúčtováním mobilních služeb (přestože, jak se domníváme, přístroje používají pouze jedinou SIM kartu - to by ovšem patrně omezilo využívání obou telefonů u na jednoho operátora).

příloha_ovladnete_sva_data

 

Kdy bude technologie Horizon Mobile k dispozici na volném trhu zástupci VMWare prozatím neuvedli. Nicméně sami bychom za největší nedostatek nové technologie označili slabou výdrž baterií vetšiny špičkových telefonů s Androidem.

Byl pro vás článek přínosný?