Hlavní navigace

Vlády chtějí od Googlu stále více údajů o svých občanech

27. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
Zprávy Google Transparency Report vydávané každých šest měsíců poskytují velmi zajímavé informace o tom, jaká data si o svých občanech žádají vlády po celém světě. Nejnovější verzi Google vydal v tomto týdnu.

V rámci své zprávy Google v podstatě říká, která data chtějí dané vlády zpřístupnit a jak často jim je Google opravdu dá. Z nového Transparency Report, vyplývá, že nejvíce požadavků Googlu za poslední půl rok zaslala americká vláda, a to přesně 8 438, tedy o 6 % více, než v první polovině minulého roku.


Mezi lety 2011 a 2012 se počet požadavků americké vlády zvětšil o více než 30 %. Více než dvě třetiny požadavků byly zaslány na základě zákona Electronic Communications PrivacyAct (ECPA) a nevyžadovaly tedy žádné potvrzení od soudu. Pouze okolo 1900 požadavků bylo založeno na soudních povoleních. A Google s americkou vládou spolupracoval v 88 % případů. Jak však upozorňují experti, Transparency Report nezahrnuje požadavky, které americká vláda zaslala s odkazem na zákony PatriotAct, ForeignIntelligenceSurveillanceAmendmentAct nebo prostřednictvím Národních bezpečnostních dopisů (NSL).

příloha_ovladnete_sva_data


Většina požadavků učiněných pomocí těchto tří nástrojů se týká národní bezpečnosti a poskytovatelé v těchto případech musejí vydat dokonce více dat, než v případech se soudním povolením. Google oznámil, že informace vydané na základě tří výše zmíněných nástrojů zveřejní v budoucnu. Není však jasné, jak to chce udělat, jelikož požadavky zaslané s odkazem na PatriotAct a FISA nesmějí být podle zákona zveřejněny. „Tyto jsou však velmi důležité, protože nikdo netuší, kolik dalších požadavků na sledování uživatelů Google obdržel a kolika lidí se to týká,“ řekl TrevorTimm, aktivista z organizace ElectronicFroniterFoundation.


Patriot Act a FISA umožňují americké vládě sbírat různé druhy informací o lidech zcela bez potřeby soudního povolení. „Dokonce i několik senátorů řeklo, že pokud by lidé věděli, jak je Patriot Act a FISA interpretován, byli by šokováni,“ uvedl Timm. Mluvčí Googlu k tomu dodal, že jeho společnost se vždy snaží, aby zákon nebyl vykládán příliš volně a vládním požadavkům se snaží bránit. „Pokud si myslíme, že je požadavek postaven příliš široce, snažíme se jej zúžit, třeba jako když jsme před dvěma měsíci přesvědčili soud, aby zúžil či zrušil velké množství požadavků na vydání citlivých uživatelských dat,“ dodal mluvčí. Google údajně nejčastěji vládě zpřístupňuje jméno, které uživatel zadal při registraci na Gmailu, a IP adresu, ze které se registroval a přihlásil spolu s časovými údaji. V některých případech však Google samozřejmě vládě zpřístupní i celý účet uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?