Hlavní navigace

Vybrat správný tablet není jen tak

1. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © drubig-photo - Fotolia.com
Tablety jsou dnes úplně všude. Na internetu, v prodejnách s elektronikou, u mobilních operátorů a dokonce v supermarketech. O jeho nákupu přemýšlí čím dál více lidí a čím dál víc si tablet pořizuje. Pomůžeme vám se správným výběrem.

Tablety jsou dnes úplně všude. Na internetu, v prodejnách s elektronikou, u mobilních operátorů a dokonce v supermarketech. O jeho nákupu přemýšlí čím dál více lidí a čím dál víc si tablet pořizuje. Pomůžeme vám se správným výběrem.

Výrobci na trh neustále přinášejí další a další generace tabletů, ty nejlepší jsou tak výkonné, že by se vůbec nemusely bát si to rozdat s některými notebooky nebo desktopy. Kdo chce, může si pořídit tablet s dvoujádrovým nebo i čtyřjádrovým procesorem. Jejich specifikace se někdy velmi různí a je třeba pečlivě vybírat. Nejzářivější hvězdou na nebi tabletů je v současné době iPad 2, ale pozor, v žádném případě se nejedná o jedinou supernovu.

Mnoho uživatelů se nechá nalákat na „tablety za příznivou cenu“, které se nacházejí na nejspodnější cenové příčce. Dost často se potom stává, že jsou s tabletem nespokojení, a že na tuto platformu na nějaký čas nebo klidně i nadobro zanevřou. Pokusíme se vám zde ve třech bodech vysvětlit jak vybírat a na co si dát pozor.

Dostanete to, zač si zaplatíte

Superlevné tablety jsou superlevné z nějakého důvodu. Ať už je to nedostatek výpočetního výkonu, malá paměť, méně kvalitní displej, pomalá odezva a velmi často je to také kombinace několika těchto faktorů, klidně i všech naráz. Tablety s procesory taktovanými na méně než 1 GHz budou pomalé a nevýkonné, zde není o čem diskutovat.

Pozor si dávejte také na tablety s rezistentními displeji s nízkým rozlišením, s nimi byste rozhodně nebyli spokojeni. Trpí pomalou odezvou a nepřesným ovládáním.Naopak výhodou levných tabletů je, že nejsou vázány žádnou smlouvou s operátorem, takže pokud se svým levným tabletem nebudete spokojeni, můžete se ho zbavit raz dva.


Smlouva vám sváže ruce

Sice je možné pořídit si tablet bez smlouvy, ale vždycky zaplatíte o něco víc, než kdybyste se nějakému operátoru třeba na dva roky upsali. Platí to hlavně v případě tabletů s 3G nebo 4G připojením, které jsou vázány na smlouvu a podmínky daného operátora. V podstatě to znamená, že pokud dnes podepíšete smlouvu nebudete s největší pravděpodobností kupovat nový tablet dokud vám nevyprší stará smlouva.

A dvouletá smlouva je v dnešní době, která chrlí dokonalejší tablety co půl roku, skoro jako věčnost. Dobrým příkladem jsou tablety s dvoujádrovými procesory Nvidia Tegra 2 a čtyřjádrovými procesory Nvidia Tegra 3, které se na trhu objevily během jediného roku. Než se upíšete, popřemýšlejte, zda kupujete tablet, který skutečně chcete nebo pouze přechodné zařízení na vyzkoušení.

Kupujete li tablet s Androidem, potom chcete služby Google.

příloha_ovladnete_sva_data

V současné době existuje několik alternativních služeb a obchodů s aplikacemi pro Android, patří mezi ně GetJar nebo Amazon Appstore. Oficiální Google Play, ještě do nedávna známý jako Google Market, je však jen jeden. Podpora oficiálního obchodu Google Play zaručí jednoduchý přístup k aplikacím, službě Gmail, mapám a hrám, díky kterým bude váš pocit z tabletu lepší a užijete si s ním mnohem více zábavy.

Stačí si uvědomit co stojí za úspěchem tabletů iPad. Je to jednak Steve Jobs a jeho schopnost dobře je „prodat“, jejich design, ale také jednoduchost používání a téměř nekonečná zásoba snadno dostupných aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?