Hlavní navigace

Vyčmuchání rakoviny? S umělou inteligencí ano

7. 6. 2021

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Nástroj vyvinutý Pensylvánskou univerzitou a Penn’s Perelman School of Medicine vyvinulo nástroj, který dokáže pomocí pachových vzorků detekovat několik druhů rakoviny, a to s přesností až 95 %.

Studie napovídá, že by nástroj, který využívá umělou inteligenci a strojové učení k odhalení struktury konkrétní sloučenin emitovaných buňkami ve vzorcích krevní plazmy, mohl posloužit jako neinvazivní přístup k detekci některých typů rakoviny.

V tomto případě se jedná konkrétně o rakovinu vaječníků a rakovinu slinivky– obě náročné na detekci, a obou je několik druhů; klíčové je mimo jiné rozlišit mezi nádory nezhoubnými a zhoubnými.

Jako pes

Výsledky studie byly prezentovány v American Society of Clinical Oncology, zveřejněny budou dále v peer-reviewed magazínu. Celkový výzkum je prozatím v raném stádiu – metoda rozhodně nebude použitelná do praxe minimálně několik let, a bude muset také projít klíčovými klinickými testy.

„Elektronický nos“ který vědci vyvinuli je vybaven nanosnímači kalibrovanými tak, aby dokázali detekovat chemické sloučeniny, které všechny buňky vydávají. Na podobném principu fungují třeba nosy psů; ty jde vycvičit tak, aby dokázaly odhalit různé nemoci.

příloha_ovladnete_sva_data

V testovacím vzorku nového nástroje bylo celkem 93 pacientů, 20 z nich s nezhoubnou rakovinou vaječníků, 20 se zhoubnou a 20 bez rakoviny, 13 s nezhoubnou rakovinou slinivky, 10 se zhoubnou a 10 v kontrolní skupině. Nástroj dokázal detekovat rakovinu s přesností 95 u rakoviny vaječníků a 90 procent u rakoviny slinivky; nástroj zároveň správně identifikoval, že celkem 8 z pacientů se nachází v ranném stádiu rakoviny.

Technologie je inspirována reálnou čichovou detekcí, a na podobném základě testuje novinky několik různých institucí.

Byl pro vás článek přínosný?