Hlavní navigace

Výdaje na IT letos klesnou o více než 5 %, předpovídá Gartner

1. 7. 2015

Sdílet

 Autor: © auryndrikson - Fotolia.com
Celkově se na IT letos vydá 3,5 bilionu dolarů, což je o 5,5 % méně než vloni. Na vině prý ale není kolaps oboru, nýbrž silná pozice dolaru, která nutí firmy přehodnotit své nákupní plány.

Analytici společnosti Gartner zveřejnili nejaktuálnější předpověď vývoje výdajů na IT v roce 2015. Ty podle ní dosáhnou celkové úrovně 3,5 bilionu dolarů, což představuje pokles o 5,5 % oproti roku 2014.

Analytici připisují pokles zejména stále posilujícímu americkému dolaru. V konstantním přepočtu (bez započtení kurzových posunů) Gartner i nadále předpokládá, že celosvětové výdaje na IT porostou – a to o 2,5 %. Poslední zveřejněná předpověď z dubna letošního roku předpokládala růst v konstantních měnách o 3,1 % a pokles v dolarech o 1,3 %.

„Rádi bychom zdůraznili, že se nejedná o kolaps trhu. Je to iluze způsobená velkými výkyvy v hodnotě amerického dolaru oproti ostatním měnám,“ řekl John-David Lovelock, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner.

„Růst amerického dolaru má ale pochopitelně sekundární efekty. Dodavatelé jsou nuceni zvýšit ceny, aby si ochránili náklady a marže na svých produktech a podniky i koncoví zákazníci tak budou nuceni ve světle nových cen revidovat svá nákupní rozhodnutí.“

Podle aktuální zprávy si komunikační služby v oblasti výdajů na IT udrží první místo – v letošním roce na ně připadne bezmála 1,5 bilionu dolarů (viz tabulka). Bude to ale mezi všemi pěti IT segmenty zároveň oblast s největším poklesem. Důvodem je zejména propad cen a konkurenční tlak, který způsobuje, že navzdory rostoucí míře využívání těchto služeb obrat z nich na většině trhů neporoste.

Na trhu zařízení si první pozici udrží chytré telefony, přičemž růst Apple zejména v Číně pomůže udržet celkové výdaje na stabilní úrovni – celkově ale tempo růstu začne zpomalovat. Oslabovat bude nadále trh PC a tabletů.

Očekávaný desetiprocentní nárůst cen PC se v zemích ovlivněných posuny měnových kurzů stane realitou, což oddálí nákupy více, než se původně předpokládalo. Přebytkové zásoby PC, zejména v západní Evropě, budou muset být vyprodány, což zpomalí nástup modelů s Windows 10 ve druhé polovině roku.

Trhy úložišť a síťové infrastruktury zpomalí svůj růst v dolarech, podnikové rozpočty na systémy pro datová centra budou nicméně po zbytek roku v lokálních měnách stabilní. Lze ale očekávat prodlužování životních cyklů a odkládání výměn jako způsob, jak kompenzovat nárůst cen.

Celkový krátkodobý výhled v oblasti datových center mírně vylepšuje situace v oblasti serverů. Trh serverů těží ze silnějšího cyklu obnovy mainframe systémů a také z nárůstu očekávaných výdajů v oblasti hyperscale infrastruktury (infrastruktura obřích rozměrů, zejména pro velké cloudové projekty).

Předpověď vývoje výdajů na podnikový software udává pokles o 1,2 % při celkovém obratu 310 miliard dolarů. Analytici Gartneru jsou toho názoru, že řada výrobců software se pokusí nezvedat ceny zejména proto, že v případě SaaS (software dodávaný jako služba) v současné době usilují o tržní podíly a nikoliv o ziskovost. Zvýšení cen by mohlo znamenat ztrátu zákazníků, a většina softwarových firem je v současné době přesvědčena, že si něco takového nemůže dovolit.

Výdaje na IT služby by v letošním roce měly poklesnout o 4,3 procenta. Gartner očekává mírný nárůst výdajů v oblasti konzultačních služeb v letech 2015 a 2016 vzhledem k tomu, že se dodavatelům podařilo nabudit novou poptávku od zákazníků hledajících správnou cestu labyrintem nových technologií a obchodních modelů – zejména v rámci budování tzv. „digitálního byznysu“.

Celkový odhad obratu trhu implementačních služeb byl mírně snížen – zákazníci preferují stále častěji řešení, která jsou méně náročná z hlediska času a nákladů na nasazení, což posiluje poptávku po efektivnějších způsobech doručování, řešeních připravených k okamžitému nasazení, nebo prostě levnějších alternativách.

„IT trh je mnohem živější, než by se z předpovědi vývoje výdajů mohlo zdát. Poklesy cen IT a komunikačních služeb na největších trzích a přechod k modelu „jako služba“ růst aktivity zakrývají,“ dodává Lovelock.

 

Celosvětové výdaje na IT

Předpověď podle jednotlivých segmentu (miliardy dolarů)

příloha_ovladnete_sva_data

 

2014

2014

2015

2015

 Výdaje

Růst (%)

Výdaje

Růst (%)

Zařízení

693

2.4

654

-5.7

Systémy pro datová centra

142

1.8

136

-3.8

Podnikový software

314

5.7

310

-1.2

IT služby

955

1.9

914

-4.3

Komunikační služby

1,607

0.2

1,492

-7.2

IT celkem

3,711

1.6

3,507

-5.5

Zdroj: Gartner, červen 2015

 

Byl pro vás článek přínosný?