Hlavní navigace

Výhody a nevýhody tabletu PlayBook od RIMu

20. 4. 2011

Sdílet

 Autor:
Dlouho očekávaný tablet PlayBook byl přijat s rozpaky a obvykle je hodnocen jako nedotažený produkt. Podívejme se na jeho silné a naopak slabé stránky pro použití v byznysu.

Tablet PlayBook byl představen minulý týden a prodává se teprve od včerejška (více viz článek Tablet PlayBook na trhu, bude konkurencí pro iPad?). I když komentátoři na jednu stranu vychvalují kvality v jeho provedení a hardwarové výbavě, jedním dechem obvykle dodávají, že je i několik zásadních věcí, které mu chybí. Podívejme se na shrnutí silných a slabých stánek nového PlayBooku.

Prvním sporným bodem je velikost. PlayBook disponuje jen 7“ displejem (s rozlišením 600 x 1024 bodů), takže je značně menší, než rivalové jako iPad / iPad 2 od Applu či Xoom od Motoroly. Nicméně velikost je poměrně hodně subjektivní záležitost a pro řadu uživatelů může být naopak výhodou. Problém je, že PlayBook od RIMu je i přesto až moc velký, aby se vešel např. do kapsy od bundy, což by značně přispělo k jeho mobilitě. Výhodou také je, že je značně lehčí než konkurenční produkty a váží pouze 400 gramů. Také výdrž na baterie by se měla pohybovat kolem 10 hodin.

Dostupnost aplikací a kompatibilita je dalším problematickým bodem, protože PlayBook neumožňuje provozovat aplikace vytvořené pro smartphony BlackBerry. K dispozici je tedy zatím 3 000 aplikací, které pravděpodobně nedokáží pokrýt potřeby všech uživatelů. Zde tedy bude klíčová podpora ze strany vývojářů, např. Apple již ale nabízí 65 000 aplikací přímo vytvořených pro iPad a dalších 300 000 pro iPhone, které je možné také provozovat na jeho tabletu.

Propojení PlayBooku s BlackBerry (tzv. Blackberry Bridge) je označováno za inovativní krok a umožňuje přímé spojení tabletu se smartphonem. Problém je, že se jedná také o jediný způsob, jak dostat svoje e-maily či kontakty do tabletu, takže uživatel se stává do velké míry závislý na svém mobilním telefonu (a jaksi samozřejmě se předpokládá, že BlackBerry vlastní, což omezuje skupinu potenciálních uživatelů). S tím souvisí skutečnost, že PlayBook nedisponuje vlastním e-mailovým klientem či kalendářem, což je u byznys přístroje poměrně zásadní nedostatek.

Podívejme se i na některé silné stránky nového tabletu. BlackBerry Bridge má i svoje výhody, které zjednodušují život IT a bezpečnostním administrátorům. Přenos je prováděn přes Bluetooth a uživatelé tabletu mohou zobrazit data ze smartphonu pohodlněji na velkém displeji tabletu. Po ukončení spojení jsou data z tabletu smazána, takže nemůže dojít k nechtěnému úniku. PlayBook je také silný v oblasti zobrazování prezentací, protože disponuje HDMI portem a podporuje rozdělení obrazu, kdy je část zobrazována posluchačům prezentace a prezentující může v současnosti vidět svoje poznámky a další detaily na svém tabletu. V recenzích je také poměrně vychvalováno uživatelské rozhraní tabletu.

Co novému tabletu může pomoci je také silná BlackBerry kultura, kdy mnoho firem zainvestovalo do této infrastruktury a začlenění dalšího přístroje od RIMu do stávajícího IT prostředí může být značně snazší, než např. s iPadem. V ČR si ale přístroje BlackBerry příliš velkou popularitu nezůstaly a tak hovořit o nějaké silné kultuře v lokálních podmínkách nemá smysl.

Byl pro vás článek přínosný?