Hlavní navigace

Výrobci a distributoři stahují počítače s vadnými čipsety Intelu

3. 2. 2011

Sdílet

Tento týden se objevily informace o chybě objevené v čipsetech H67 a P67 pro novou generaci procesorů Intel Core. Výrobci a distributoři rychle reagují stahováním postižených produktů z trhu.

Podle vyjádření Intelu se chyba týká některých ze SATA rozhraní čipsetů pro procesory kódově označovaných jako Sandy Bridge a v průběhu až tří let se může projevit postupnou degradací a sníženou funkčností postižených SATA portů, která může mít dopad na výkon nebo funkci připojených zařízení. Podle některých informací za chybu může jediný vadný tranzistor. Více o objevení chyby viz článek Intel objevil závažnou chybu v nových čipsetech.

Výrobci v tuto chvíli prověřují série produktů, které mohou být chybou postiženy, a řada z nich s okamžitou platností zastavila expedici všech potenciálně zasažených produktů směrem k distributorům a resellerům. Ti pak zastavují prodeje produktů s čipovou sadou Intel řady 6 než se celá záležitost uspokojivě vyřeší. Problém se netýká jen stolních počítačů s běžnými základními deskami, ale i notebooků s novou generací procesorů Core. Na trh se naštěstí dostalo relativně málo produktů, které je potřeba stáhnout. Chyba možná pozdrží uvedení nové generace Macbooků Pro od Applu a celé řady dalších plánovaných notebooků od jiných výrobců. Intel slíbil uvedení opraveného čipsetu koncem února, ale plně by dodávky měly být obnoveny až v dubnu. Hlavním problémem pro Intel je skutečnost, že žádné alternativní čipsety pro Sandy Bridge nejsou k dispozici.

Například firma MSI informovala, že maloobchodníci a reselleři mohou produkty založené na čipových sadách Intel 6 serie pro Sandy Bridge, které mají na skladě, vrátit svému distributorovi, kteří mohou zboží vrátit do distribučního centra MSI. Obdobný postup ohlásily i společnosti Asus a Gigabyte. Zákazníci, kteří si potenciálně vadný produkt koupili, mají podle MSI nyní dvě možnosti:

1. Výměna produktu
MSI slibuje v budoucnu vyměnit produkty postavené na čipsetech Intel řady 6 pro Sandy Bridge za zcela nové založené na nové B3 revizi čipových sad Intel řady 6, které mají řešit aktuální problémy se SATA porty. Jako dočasné řešení pak zástupci MSI připojit úložné zařízení k bezpečnému bíle označenému SATA3 portu na základní desce, který chybou není zasažený. Nezasažené mají být také porty 7 a 8, které ale mají jen některé desky. Nové produkty mají bát snadno identifikovat podle jasně viditelné nálepky na krabici a budou dostupné v dubnu.

2. Vrácení produktu
MSI také nabízí možnost produkt vrátit na místě, kde byl zakoupen s možností vrácení peněz.

Sám Intel odhaduje výdaje spojené s touto chybou na zhruba 300 milionů dolarů, ale objevily se již odhady, které hovoří i o 1 miliardě dolarů. Problémem není jen stahování vadných produktů, ale prakticky zastavení prodejů procesorů Sandy Bridge a také možnost odrazení některých zákazníků od koupi nového PC s procesorem Intel.

Byl pro vás článek přínosný?